25 / 04 / 2024

Türkiye konut fiyat artışında ilk sırada!

Türkiye konut fiyat artışında ilk sırada!

Türkiye konut fiyat artışında zirvede yer almaya devam ediyor. Knight Frank’in 2021 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre;  konut fiyat artışında yüzde 35,5'lik orana sahip olan Türkiye, dünya genelinde birinci sırada yer aldı. 



2021'de konut satışlarında rekor kıran Türkiye, değer artışında da dünya genelinde zirvede yer aldı. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; 56 ülke ve bölgenin değerlendirildiği 'küresel konut fiyat endeksi'nin üçüncü çeyrek verilerini açıklayan İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, 2020 üçüncü çeyrek ile 2021 üçüncü çeyrek arasındaki bir yıllık sürede konut fiyatının en çok Türkiye'de değerlendiğini söyledi. 

YÜZDE 35.5 ARTIŞ YAŞANDI

Buna göre Türkiye'de konut fiyatları, Eylül 2020-Eylül 2021 arasındaki 12 aylık dönemde yüzde 35.5'lik artış ile listenin ilk sırasına yerleşti. Rapora göre yüzde 21'lik enflasyon düşüldükten sonra bile konutta net değer kazancının yüzde 15'e yakın olduğu gözlemleniyor. Listede ikinci sırada ise yüzde 26.4'lük artışla Güney Kore, üçüncü sırayı yüzde 21.9'luk artışla Yeni Zelanda aldı. İsveç, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Jersey, Hollanda, Slovakya ve Kanada ilk 10'da sıralandı.

 Türkiye konut fiyat artışında ilk sırada!

AVRUPA ÜLKELERİ DİPLERDE

Knight Frank'ın son raporuna göre Avrupa'da konutlar ortalama yüzde 8 seviyesinde değer kazandı. Rapora göre Eylül 2021'de, Eylül 2020'ye göre Avrupa'da ev fiyatı Almanya'da yüzde 12.5, İngiltere'de yüzde 11.8,Avusturya'da 10.4 değerlendi. Golden visa ve vatandaşlıkta Türkiye ile yarışan Portekiz'de aynı dönemde değerlenme yüzde 9.6, İspanya'da ise yüzde 2.5 seviyesinde kaldı. Bu oran Yunanistan'da yüzde 8, Fransa'da ise yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. İtalya'da ise yüzde 0.4 seviyesinde kaldı.

EN İYİ YATIRIM ARACI GAYRİMENKUL

 Türkiye konut fiyat artışında ilk sırada!

COLDWELL Banker Türkiye ve Ülke Başkanı Gökhan Taş, Knight Frank'ın üçüncü çeyrek rakamlarının sürpriz olmadığını dile getirdi. Önceki raporlarda da Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını anımsatan Taş, şunları söyledi:"Pandemi sonrası en iyi yatırım aracının gayrimenkul olmasının bir kez daha anlaşılması konut alım talebini canlı tutuyor. Değer artışında dünya lideri de olsak daha gidecek çok yolumuz var. Herkes bu potansiyeli de satın alıyor. "

AVRUPA PANDEMİNİN ŞOKUNU ATLATAMADI

Türkiye konut fiyat artışında ilk sırada!

NEVITA Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde enflasyon da hesaba katıldığında değer artışı yerine değer kaybı yaşandığını söyledi. Akbal, şunları söyledi"İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere pandemi yılı 2020'de ağır bir yıl geçirdiler. Tüm bu ağır resme karşın konut sektöründe Avrupa'da salgın döneminde sadece İngiltere'de teşvikleri gördük. Türkiye ise üçüncü çeyreğe kadar önemli bir teşvik açıklamadı. Buna rağmen konut satış adedinde en hareketli piyasa olmayı sürdürüyor" dedi.

Dünyada ev fiyatlarının en çok yükseldiği 10 şehirden 3’ü Türkiye’de!


Geri Dön