18 / 04 / 2024

Konut fiyatları artacak mı?

Konut fiyatları artacak mı?

Türkiye'de gayrimenkul, çoğunluk tarafından en güvenilir yatırım aracı olarak kabul edilir. Ancak konut, arsa fiyatları her ay veya her yıl istikrarlı olarak artmaz. Fiyatlar bir süre sabit kalabilir hatta düşebilir...



Milat Gazetesi'nden Gözde Altıntaş bugünkü köşe yazısında, gayrimenkul sektöründe yatırım konusunu ele aldı. İşte o köşe yazısı:

Türkiye'de gayrimenkul en güvenilir yatırım aracı olarak kabul edilse de iniş çıkışlar yaşanabilmektedir. Konut talebi hiç bir zaman bitmeyeceği için, belirli şartlar oluştuğunda konut fiyatlarında gözle görülür bir sıçrama yaşanır.

Bu şartlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz; konut kredi faizlerinde yüklü bir indirim, diğer yatırım araçlarının getirisinin nispeten azalması, konut fiyatlarının uzun süredir reel olarak artmamış olması ve tabii ki deprem. Bu unsurlar 2019 yılında gerçekleşti diyebiliriz. Hatırlayacak olursak; 25 Temmuz’dan önce politika faizi yüzde 24 idi. Merkez Bankası bu oranı yüzde 12’ye kadar düşürdü. Başta döviz olmak üzere diğer yatırım araçlarının getirisi de son 1 yıldır çok kârlı görülmüyor. Merkez Bankası’nın yayımladığı Konut Fiyat Endeksi ise 2019 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 6,74 oranında artarken, reel olarak ise yüzde 1,67 oranında azalmış.

Buna ilaveten inşaat maliyetleri de arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre; inşaat maliyet endeksi (İME), 2019 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,07, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,27 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,40 düştü, işçilik endeksi yüzde 1,09 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 3,43 düştü, işçilik endeksi yüzde 25,38 arttı.

2019 yılı inşaat sektörü için iyi geçmedi. Hem maliyetler arttı hem de satışlar düştü. Yine TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre konut satışlarında bir artış görülse de doğrudan inşaat sektörünü ilgilendiren ‘ilk defa satılan konut sayısı’ verileri çok parlak değildi. Rakamlarla konuşacak olursak; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,4 oranında artarak 138 372 oldu.

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre; Haziran ayında yüzde 59,2 azalarak 23 bin 265, Temmuz ayında yüzde 32,4 azalarak 38 bin 931, Ağustos ayında yüzde 17,7 azalarak 40 bin 634, Eylül ayında yüzde 14,7 azalarak 51 bin 393, Ekim ayında yüzde 32,9 azalarak 50 bin 181 ve nihayet Kasım ayında yüzde 19,8 artarak 48 bin 909 adet olarak gerçekleşmiş.

Görüldüğü üzere ilk defa satılan konut sayısı geçen seneye göre devamlı düşüş kaydetmiş. Ancak aylık bazda bir toparlanma yaşandığını görüyoruz.

En son yayımlanan tüketici güven endeksine göre; gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali bir önceki aya göre yüzde 2,4 artmıştı.

Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı yıllık 500 binin üzerinde hesaplanıyor. Zaruri bir ihtiyaç olan konutun talebi bir süredir erteleniyordu. Bakalım önümüzdeki yıl konut fiyatları artacak mı?


Geri Dön