29 / 03 / 2024

Konut hesabında 36 ay birikim şartı!

Konut hesabında 36 ay birikim şartı!

Çeyiz ve konut hesaplarının ardından, devlet destekli yeni hesap uygulamaları yürürlüğe girecek. 2020 yılı programına da giren düzenleme için konut ve çeyiz hesabındaki modeller inceleniyor.



Çeyiz ve konut hesaplarının ardından, devlet destekli yeni hesap uygulamaları yolda. Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; 2020 yılında uygulamaya geçirilmesi amaçlanan uygulama kapsamında araba, tatil, eğitim, dayanıklı tüketim, çocuk, sağlık gibi planladıkları harcamaları için para biriktiren vatandaşlara devlet destek verecek. Daha kısa süreli harcamalar için tasarruf hesapları seçenekleri yükseltilirken “öğretmen BES, hemşire BES” gibi uygulamalarla da emeklilik dönemi tasarruflarının artırılması planlanıyor.

KONUT VE ÇEYİZ İNCELENİYOR

2020 yılı programı kapsamında yer alan düzenleme için yetkililer, konut ve çeyiz hesabındaki modellerin incelendiğini söylüyor. Devlet katkılı konut hesabında, en az 36 ay birikim yapılması şartı yer alıyor. Devlet katkısı ise aşamalı olarak artıyor ve yüzde 25’e kadar ulaşıyor. Benzer şekilde çeyiz hesabında da 24 yaşını doldurmamış gençlerin adına açılacak hesaplarda, en az 3 yıl birikim yapılması şartı aranıypr. Böyle bir durumda yine yüzde 25’e kadar ulaşan devlet katkısı söz konusu olabiliyor. Yeni oluşturulacak hesaplarda, daha basit harcama kalemlerinin dikkate alınacağı söyleniyor ve şu bilgiler kullanıldı:

“Ekonomi yönetimi ve BDDK’nın çalışacağı bu modelin yaygınlaştırılması için bankalarla da görüşülecek. Amaç tasarrufla, kendi birikimiyle, tüketim yapma alışkanlığını kazandırmak. Eğitimden, sağlığa her kaleme uygulanabilir, bunun için fizibilite çalışmaları da yapılacak. İnsanlar kendi tüketimlerini planlasınlar bunun için tasarruf yapsınlar, devlet de bu tasarrufa katkı sunsun istiyoruz. Tatile gitmek için örneğin bir yıl önceden birikim yapmaya başlasın ve önünü görsün. 10 lirayı kendi biriktiriyorsa, bu tutarın yüzde 10’u veya yapılacak fizibilite raporuna göre farklı bir tutarı, teşvik unsuru olarak verilebilir. Ayrıca bu tür hesaplarla yapılan harcamalara da da vergisel teşvikler uygulanacak.”

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik!

İlk kez ev alacaklara 25 bin TL'lik destek!


Geri Dön