27 / 04 / 2024

Konut kampanyaları meyvesini verdi!

Konut kampanyaları meyvesini verdi!

Konut sektörü için düzenlenen kampanyalar etkisini gösterdi. 15 Mayıs-30 Haziran arasında düzenlenen kampanyalarla konut satışları 2018 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.4 arttı.



15 Mayıs-30 Haziran arasında düzenlenen konut kampanyaları etkisini gösterdi.  100’ün üzerinde firma 0.98 faiz ve yüzde 20 indirimiyle konut satışlarında patlama yaşandı.

Konut satışları 2018 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.4 oranında artarak 119 bin 413 oldu. Haziran'da ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35.3 oranında artış göstererek 47 bin 648 oldu. 

 

EN ÇOK IRAKLILAR EV ALDI

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, yabancılara yapılan konut satışları 2018 genelinde yüzde 7 artarak 2 bin 60 oldu.  Yabancılara yapılan konut satışlarında, haziranda sırayı 764 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 525 konut satışı ile Antalya, 117 konut satışı ile Bursa, 83 konut satışı ile  Ankara  ve 74 konut satışı ile Yalova takip etti. En çok konut satışı ise Iraklılar'a yapıldı. Irak’ı sırasıyla, 228 konut ile İran, 169 konut ile Rusya Federasyonu, 139 konut ile Afganistan ve 110 konut ile Suudi Arabistan izledi.

 

2018 Haziran'da 119 bin 413 konut satıldı!



YÜKSEK FAİZ BASKI YARATIYOR

 

Konut kampanyaları meyvesini verdi!


İstanbul Inşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faiz oranının, gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Durbakayım, “Konut ihtiyacı halen çok fazla olmasına rağmen faizlerdeki aylık bazda 1.4 seviyelerindeki yüksek oran ve belirsizlik alım kararlarının ertelenmesine neden oluyor. Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Faizlerin daha da yükselmesi, ekonominin dinamosu olan inşaat sektörüne sarsıcı bir darbe indirmek anlamına gelir. Yüksek faiz oranları, alımlar üzerinde baskı yatırken konut üretimindeki maliyetleri de artırmaktadır” açıklamasında bulundu.

 


FAİZ YÜZDE 1’İN ALTINA İNMELİ

 

Konut kampanyaları meyvesini verdi!


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas,  “Konut satışında yaşanan artışta, KONUTDER olarak, GYODER ve İNDER ile birlikte 15 Mayıs ile 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz ‘Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak’ kampanyası etkili oldu. İpotekli satışta 2017 Haziran ayına göre yüzde 35 artış yaşandığını görüyoruz. Faizler psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inince ev alma talebini erteleyen vatandaşların ve yatırımcıların harekete geçtiğini bu yaptığımız kampanyayla beraber bir kez daha görmüş olduk. Kamu ve özel bankalar elini taşın altına koyarak konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına muhakkak çekmelidirler” diye konuştu.
 


Geri Dön