28 / 03 / 2024

Konut kira artış oranları Nisan 2018!

Konut kira artış oranları Nisan 2018!

Konut kira sözleşmesi Nisan 2018'de yenilenen bir kiracıya bu ay ne kadar zam yapılacak? İşte konut kira artış oranları Nisan 2018..



Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşmeler senelik olarak düzenleniyor. Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. 

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Kira artış hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksi oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. 

Peki, kira sözleşmesi Nisan 2018'de yenilenen kiracıları ne kadarlık bir artış bekliyor?

Konut kira artış oranları Nisan 2018

Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,35 artış gösterdi.

Buna göre mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedelini de yüzde 15,35 artış ile 1.153,5 lira olacak.

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön