20 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri düştü ev aramaları yüzde 84 arttı!

Konut kredi faizleri düştü ev aramaları yüzde 84 arttı!

Haziran'da konut kredi faizlerinde yaşanan düşüşle beraber ev aramaları yüzde 84 yükseldi. İl bazında değerlendirildiğinde bir önceki aya oranla İstanbul ilinde yüzde 64, Ankara ilinde yüzde 89, İzmir ilinde yüzde 96, Bursa ilinde ise yüzde 89‘luk bir artış yaşandı.



Emlakjet 2020 Haziran ayı konut arama istatistik verileri açıklandı. Verilere göre; koronavirüsün ardından konut satın almak yerine kiralamaya yönelen kişiler kredi faizlerinin düşüşüyle beraber  yeniden satın alma alışkanlıklarına geri döndü. Kredi faiz oranlarında yaşanan yeni düzenlemeyle beraber ev aramaları yüzde 84 yükseldi. Dört büyük il bazında değerlendirildiğinde bir önceki aya oranla İstanbul ilinde yüzde 64,  Ankara  ilinde yüzde 89,  İzmir  ilinde yüzde 96, Bursa ilinde ise yüzde 89’luk bir artış yaşandı. Arama hacminde en fazla artış olan iller ise sırası ile Denizli, Eskişehir, Urfa, Tekirdağ, Kayseri ve Mersin olarak açıklandı.

Haziran ayı itibari ile açıklanan avantajlı konut kredisi paketleri neler sunuyor?
Haziran ayından bu yana kamu bankaları avantajlı konut kredi paketlerini açıklamıştı. Bu paketlere göre kapsamında faiz oranları sıfır konutta 0,64, ikinci el konutta ise 0,74 olarak açıklandı. Konut kredilerinde 1 yıl erteleme ve 15 yıla kadar kredi fırsatı da sunuyor. Müşteri başına verilecek kredi miktarı İstanbul, Ankara ve İzmir’de krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer iller için ise en fazla 500 bin TL olarak belirlendi. Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile finansman fırsatı sunuldu. İkinci el konutlar için ise azami 12 ay ödemesiz dönemli, azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile finansman fırsatı sağlanacak.

Konut kredi faizleri düştü konut fiyatları yüzde10 arttı
Emlakjet'in açıkladığı verilere göre; konut kredisi paketlerinin açıklanmasından sonra 188 bin satılık konut ilanını içerisinde bulunan 7 bin ilanda yüzde 10’luk bir fiyat artışı yaşandı. Analiz verilerine göre ilanların eski fiyatları üzerinden ortalama 51 bin TL’lik bir konut artışının yapıldığı açıklandı. Buna göre;

İstanbul’da fiyat artışı olan ilanların Mayıs ayı sonunda ortalama fiyatı 605 bin TL iken Haziran itbariyle %12’lik bir artış ile ortalama 670 bin TL rakamına ulaştı.

Ankara’da fiyat artışı olan ilanların Mayıs sonunda ortalama fiyatı 380 bin TL iken Haziran başında %8’lik bir artış ile ortalama olarak 410 bin TL rakamına ulaştı.

İzmir’de fiyat artışı olan ilanların Mayıs ayı sonunda ortalama fiyatı 548 bin TL iken Haziran başı itibari ile %9’luk bir artış ile 607 bin TL rakamına ulaştığının bilgisine ulaşıldı. 

Konut Fiyatlarında TL Bazında Artış 

Konut kredi faizleri düştü ev aramaları yüzde 84 arttı!


Geri Dön