19 / 03 / 2024

Konut kredi faizlerinde artış başladı!

Konut kredi faizlerinde artış başladı!

Yapılan kampanyayla önemli eşik değer olan yüzde 1'in altına çekilen konut kredilerinde aylık faiz oranları yükselerek yüzde 1,50 seviyelerine çıktı



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yapılan kampanyayla önemli eşik değer olan yüzde 1'in altına çekilen konut kredilerinde aylık faiz oranları yükselerek yüzde 1,50 seviyesine çıktı.

Nisan'da yüzde 14,9 ile son 9 yılın zirvesine yükselen konut kredi faiz oranı, mayıs ve haziran aylarında gerileyerek 9 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 13 sınırına kadar indi.

Konut kredi faizindeki düşüşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çeşitli platformlarda faizlerin indirilmesi çağrısı başta olmak üzere tüketicilerin, gayrimenkul sektörü temsilcilerinin talebi ve Başbakan Binali Yıldırım'ın mayıs ayında Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 61. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamaların da etkisi oldu.

Son 6 aylık dönemde diğer kredi türleri arasında sadece konut kredi faiz oranlarında bir geri çekilme görüldü. Konut kredilerinde faiz oranı Ziraat Bankası'nın öncülük ettiği ve 10 Mayıs tarihinde başlattığı kampanyayla önemli eşik değeri olan yüzde 1'in altına çekildi. Ziraat Bankası'nın ardından Halkbank, Şekerbank, Vakıfbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım da faiz oranlarını düşürdü.

Böylelikle son 6 aylık dönemde konut kredi faizi yaklaşık 60 baz puan geriledi. Ancak son bir ayda faizlerde görülen yükseliş konut kredilerinde de kendini hissettiriyor. Son iki haftalık süreçte konut kredi faizi 14 baz puan arttı ve yüzde 13,16'ya ulaştı. 

- Aylık faiz yüzde 1'in üzerine çıktı

Anadolu Ajansı muhabirinin mayıs ayındaki kampanyaya katılım sağlayan bankaların internet sitelerinden edindiği bilgilere göre Ziraat Bankası ve Halkbank'ın konut kredi faizleri aylık bazda yüzde 0,98 olarak devam ediyor. 

11 Mayıs tarihinde 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek konut finansman oranını aylık yüzde 0,98'e çeken Ziraat Katılım, aylık konut finansman oranını yüzde 1,42 olarak belirledi.

Kampanyaya destek veren diğer bir banka Vakıf Katılım ise konut finansman oranını aylık bazda yüzde 1,49'a çekti.

14 Mayıs tarihinden  itibaren geçerli olmak üzere 500 bin lira ve 120 ay vadeye kadar konut kredisi faiz oranlarını aylık yüzde 0,98'e düşüren VakıfBank, konut kredi faizini yüzde 1,51'e yükseltti.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) da 14 Mayıs tarihinde konut kredilerinde 60 aya kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,99'a düşürmüştü. TEB de aylık konut kredi faiz oranını aynı vadede yüzde 1,63'e çıkardı.

10 Mayıs tarihinde 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde 60 aya kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e indiren Şekerbank da faiz oranını yüzde 1,95'e çekti.

Edinilen bilgilere göre Ziraat Bankası ve Halkbank da gelecek hafta konut kredi faizlerinde yeni bir güncelleme yapacak. 

Mayıs'taki kampanyaya katılım göstermeyen bazı bankalarda aylık konut kredi faizleri yüzde 1,27- 1,59 aralığında değişim gösteriyor.


Geri Dön