28 / 03 / 2024

Konut kredilerinde maliyet 4'te bir azaldı!

Konut kredilerinde maliyet 4'te bir azaldı!

Konut kredi faiz oranı son bir senede 850 baz puan azaldı. 10 yıl vadeli 200 bin TL kredi kullanan tüketici, geçen sene Mayıs ayında aylık 3 bin 839 TL öderken, söz konusu tutar bu senenin aynı döneminde 2 bin 787 TL'ye düştü.



Konut kredi faiz oranı son bir senede aylık yüzde 1,65'ten yüzde 0,94'e geriledi. 10 yıl vadeli 200 bin TL kredi kullanan tüketici, geçen sene Mayıs ayında aylık 3 bin 839 lira öderken, söz konusu tutar bu senenin aynı döneminde 2 bin 787 liraya geriledi.

Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre, son dönemlerde yükseliş eğiliminde olan konut kredisi faiz oranları, Ağustos 2019 tarihinde kamu bankalarının başlattığı kampanyalarla düşüşe geçmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) art arda faiz indirimi sonrası özel bankalar da özellikle yeni yılla beraber konut kredisinde oranları aylık bazda yüzde 1'in altına çekti.

TCMB verilerine göre, bankalar tarafından açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları geçen yıl mayıs ayında yıllık bazda yüzde 19,85 iken (aylık yüzde 1,65) 2020'nin aynı döneminde yüzde 11,29 (aylık yüzde 0,94) oldu.

Konut kredi faizleri son bir senede 850 baz puan gerilerken, 10 vadeli 200 bin TL kredi kullanan tüketicinin toplam ödeyeceği tutar da yüzde 27,4 oranında azaldı.

Mayıs 2019 tarihinde 10 sene vadeli 200 bin liralık kredi kullanan ve aylık aylık 3 bin 839 TL taksiti olan tüketici, toplamda 460 bin 636 TL ödeyecekti. Bu ay 10 yıl vadeli 200 bin TL kredi kullanan tüketicinin de aylık taksit tutarı 2 bin 787 TL ve toplam ödenecek tutar 334 bin 415 TL oldu. Böylece son bir senelik dönemde aylık taksit tutarında 1052 TL'lik ve toplamda 126 bin 221 liralık düşüş yaşandı.

Faiz indirimlerinin etkisiyle toplam satışlar içerisinde ipotekli satışların payı, Nisan ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 212 artarak 12,8'den 39,9'a çıktı.

Konut kredilerinde maliyet 4 te bir azaldı!

"İpotekli satışların payı 3 kattan fazla arttı"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Anadolu Ajansı muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, konut kredisinde faiz oranlarının son bir senede neredeyse yarı yarıya düştüğünü belirterek, bunun en iyi yansımasının ipotekli konut satışlarında görüldüğünü belirtti.

Nisan ayında toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payının son senelerin en yüksek seviyesine çıktığını belirten Özgün, "Söz konusu oran nisanda 39,9 olarak gerçekleşti. Salgına ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen nisanda 43 bin adede yakın konut satılmışsa bunda en büyük etken düşük faiz oranlarıdır." diye konuştu.

Özgün, düşük faiz oranları sayesinde yılın ilk çeyreğindeki ipotekli konut satışlarının 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 238 artışla 129 bin 299'a ulaştığını ve 8 senenin en yüksek ilk çeyrek verisi olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Selman Özgün, "Hatta salgının hiçbir etkisinin görülmediği ilk iki ayda ipotekli konut satış adedi 85 bin 970'e ulaşarak geçen yılın ilk yarısındaki satış adedini geçmişti. 2019'un ocak-haziran döneminde el değiştiren ipotekli konut sayısı 82 bin 885 adetti." dedi.

"Şimdi karamsarlık veya panik değil yatırım zamanı"

Selman Özgün, koronavirüs salgını sebebiyle oluşan belirsizlik havasının vatandaşı gayrimenkul alımı konusunda düşündürdüğünü bildirerek şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız artan satılık ve kiralık ilanlarına, karamsar ve asılsız sözlere aldanmasın. Özellikle bu dönemde gayrimenkul satma değil alma zamanı. Yatırımlarda her daim ters mantık doğrudur. Yani herkesin satış yapmak istediği dönemlerde alış, herkesin alım yapmak istediği dönemlerde satış yapanlar kazanır. Bu dönemlerde kriz ve panik havası oluşturarak bazı fırsatçılar vatandaşlarımızın elindeki mülkleri düşük fiyata almaya çalışanlar oluyor. Onlara kesinlikle aldırış edilmemeli. Türkiye'ye güvenen kazanacak. Kriz söylentilerine ve karamsar tablo çizenlere inananlar kaybedecek."

Özgün, Türkiye'nin salgın sürecinde sağlık sistemi açısından çok başarılı bir sınav verdiğini belirterek, "İlerleyen aylarda Türkiye, fırsatlarıyla ve salgına karşı verdiği başarılı çalışma ile yabancılar açısından yine tercih edilen ülke olacak. Hatta daha da fazla insanın talebinin olduğunu göreceğiz." diye konuştu.

Konut kredilerinde maliyet 4 te bir azaldı!

"Faizler düşünce ertelenen alımlarla sektör hareketlenir"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da konut kredilerinde psikolojik sınırın yüzde 1 olduğunu dile getirerek, rakamlar bu oranın altına düşer düşmez ertelenen alımların harekete geçtiğini belirtti.

Konutta toplam satışların genelde 3'te birinin ipotekli gerçekleştiğini belirten Aşa, "Son yıllarda, özellikle 2018-2019 döneminde, bu yüzden satış adedi düşmüş, ipotekli satışların oranı gerilemişti. Ancak geçen yıl ağustosta kamu bankalarının başlattığı faizlerdeki indirim sektöre hareket getirdi." diye konuştu.

Aşa, konut kredisi faiz oranlarının mayıs itibarıyla son senelerin en düşük seviyelerini gördüklerini belirterek "Bazı özel bankalarda yüzde 0,76'ya kadar düşen oranlar mevcut. Bu oranlarla konut yatırımı yapmak gerçekten çok iyi fırsat sunuyor. Vatandaşlar da bunun farkında. Koronavirüse rağmen konuta talep azalsa da bitmedi." dedi.
 

 

Konut kredisiyle ev almayı düşünenler için yeni fırsatlar!


Geri Dön