20 / 04 / 2024

Konut kredilerinde son durum ne?

Konut kredilerinde son durum ne?

Özellikle geçen hafta açıklanan Merkez Bankası faiz indiriminden sonra gözler konut kredisi faiz oranlarına çevrildi. Peki Konut kredilerinde son durum ne?



Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut kredisi kullanmak istiyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, vatandaşlar konut kredisi faizlerinin düşmesini istiyor. Geçen hafta yapılan Merkez Bankası faiz indiriminden sonra konut kredisi faiz oranlarında da indirim olup olmayacağı merak konusu oldu. Peki konut kredilerinde son durum ne? İşte Halk Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, VakıfBank'ın 30 Temmuz konut kredisi güncel faiz oranları...

TÜRKİYE İŞ BANKASI 30 TEMMUZ FAİZ ORANLARI  

İş Bankası konut kredi kullanımlarında faiz oranı hayat sigortalı aylık yüzde 1,72 belirlendi.


HALKBANK KONUT KREDİSİ 30 TEMMUZ FAİZ ORANLARI  

Halkbank konut kredi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,53 belirlendi.


VAKIFBANK KONUT KREDİSİ 30 TEMMUZ FAİZ ORANLARI  

Vakıfbank konut kredi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,49 belirlendi.


 ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ 30 TEMMUZ FAİZ ORANLARI  

Ziraat konut kredi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,5 belirlendi.


GARANTİ BBVA BANKASI KONUT KREDİSİ 30 TEMMUZ FAİZ ORANLARI  

Garanti BBVA konut kredi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,53 belirlendi.


AKBANK KONUT KREDİSİ 30 TEMMUZ FAİZ ORANLARI  

Akbank konut kredi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,49 belirlendi.


KONUT KREDİSİ NEDİR?

Konut kredisi, satın alınacak olan evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü.  Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişiyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz eve karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekli. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvuru yapmanız gerekecek. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor. Uzmanlar, satın almak istediğiniz konutun değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekli. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin  yüzde 70-75’ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan yüzde 25’lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi yapabilirsiniz.

KONUT KREDİSİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR 

Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekiyor. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep ediliyor. Düzenli bir geliriniz olması durumunda başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksek. Daha önceki kredi borcu sebebiyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar. Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmiyor. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebiliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI

Merkez Bankası faiz kararını 25 Temmuz tarihinde açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekilmesine karar verdi.  Bankaların konut kredisi faiz oranlarının da düşmesi

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNİN KAÇA DÜŞMESİ BEKLENİYOR?

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre Haziran'da Türkiye genelinde toplam 61 bin 355 konut satılmış ve satışlar geçen senenin aynı ayına göre yüzde 48.6, ilk defa satılan konut sayısı da yüzde 59.2 azalmıştı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), konuttaki ihtiyaca ve stoka rağmen satışlarda yaşanan düşüşün yüksek faizler sebebiyle olduğunu belirtmişti.

TMB yetkilileri, alıcıların yüksek faiz sebebiyle konut alımı yerine birikimlerini mevduatta değerlendirdiğini vurguluyordu. 

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 20'nin altına çekmesiyle yüzde 18 ila 23 arasındaki mevduat faizlerinin ilk etapta en az 10 baz puan gerilemesi ve yüzde 20 altına inmesi bekleniyor.

Konut kredisinin de aynı şekilde TCMB'nin kararı sonrası düşme söz konusu. Faiz indirimi beklentisiyle Temmuz'un son haftasında bankaların konut kredisi faizleri kademeli olarak geriliyordu. Son olarak Akbank 60 aylık konut kredisi faizlerini aylık 1.93'ten 1.49'a indirmiş ve yıllık yüzde 18.7'lik bileşik faizle bir nevi gelecek indirimi bir ölçüde kredi politikasına yansıtmıştı.

 

Konut kredisi faizlerinde son durum!

En düşük konut kredisi faizi yüzde 1.48 oldu!

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu?

2 bin lira taksitle ne kadar konut kredisi alınır?


Geri Dön