27 / 04 / 2024

Konut kredisi başkasına nasıl devredilir?

Konut kredisi başkasına nasıl devredilir?

Konut kredisi sayesinde tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı buluyor. Peki, konut kredisi başkasına nasıl devredilir?



Konut kredisi başkasına nasıl devredilir?

Konut kredisi sayesinde tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı buluyor. Mortagage yasasına göre konut kredilerinde uygulanan faiz oranı sabit, değişken veya her ikisini de içerecek şekilde olabiliyor. Ancak Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar konut kredilerinde istisna durumlar hariç sadece sabit oran uygulanıyor. 


Konut kredisi kullanımında satın alınan konutlar teminat gösteriliyor. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınmıyor. Bu teminat kapsamında banka satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis ediyor. 


Bankalar konut kredisi kapsamında tüketicilere;

-Konut edinmeleri amacıyla,

-Sahip oldukları konutların teminatı altında kullandırılmak amacıyla,

- Daha önce kullandıkları konut kredilerinin yeniden finansmanı amacıyla,konut kredisi kullandırılabiliyor. 


Zaten bir konuta sahip tüketiciler başka bir konut edinimi için konut kredisi kullanabiliyor. Bu tüketiciler yeni bir konut dışında; bireysel nakit ihtiyacı, arsa alımı, konut tadilatı, düğün harcaması vb. gibi büyük tutarlı harcamalar yapmaları gerektiğinde mortgage yasası kapsamında ipotekli ihtiyaç kredisi kullanabiliyor. Bu tür krediler ev teminatı söz konusu olduğundan, nakit kredilere göre daha uzun vadeli ve daha düşük faizli oluyor. Peki, konut kredisi başkasına nasıl devredilir?


Kredi ödememi bir başkasına devredebilir miyim?

Konut/Mortgage kredisi devam ettiği sürece taşınmazın bir başka kişiye satılması halinde, kredi ödemeleri tamamlanmamışsa, kredinin tahsis edildiği kişi bu kredinin geri ödemesinde şahsen sorumlu tutuluyor. Konut kredi borçlusu, taşınmazı ipotekli olarak 3. kişiye sattığı takdirde, her halukarda kredinin geri ödenmesinde şahsen sorumlu oluyor. 


Konut kredisini başka bankaya taşıma masrafları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön