19 / 03 / 2024

Konut kredisi başvurusu nasıl yapılır? Şartlar neler?

Konut kredisi başvurusu nasıl yapılır? Şartlar neler?

Nakit ihtiyacı olan ve taşınmaz almak isteyen vatandaşlar çoğu zaman konut kredisi çekmeyi tercih ediyor. Peki konut kredisi başvurusu nasıl yapılır? Konut kredisi nasıl çekilir? İşte detaylar...



Konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşların satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesine başvuru yapmaları gerekiyor. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurulur. Takvim'de yer alan habere göre; daha sonra kimlik numarası ile kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak vatandaşaın kredi için uygun olup olmadığı değerlendirilir.

Müşterinin yeterli bulunması halinde banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücreti ödemeniz durumunda konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri tespit edilir, bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanımınıza sunulur. Geriye kalan yüzde 20'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak kredi çekecek vatandaştan alınır. 

Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişiyor, konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde de onaylanabiliyor.

Daha sonra banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanacak kişi ile satışı yapacak olan kişi birlikte tapuya gidilerek satış geçrekleşitirilir. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapudan ipotek kaldırılmaz. 

Ev Kredisi Şartları Nelerdir?

Her bankanın uyguladığı konur kredisi şartları farklı olmakla birlikte genelde aradıkları ortak şartlar da bulunuyor. 

Örneğin, kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunu tüm bankalar istemekte. Yine konutun iskanının olması, kredi çekmek istiyorum diyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi siciline sahip olması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak koşullardandır.

Konut kredisi faiz oranlarında deprem!


Geri Dön