26 / 04 / 2024

Konut kredisi borcu devredilebilir mi?

Konut kredisi borcu devredilebilir mi?

İpotekli bir taşınmaz bir başkasına ipotek borcu ile birlikte devredilebiliyor. Buna göre, alacaklı bir yıl içinde eski borçludan yeni bir teminat talep etmez ise, borçlu yeni maliki kabul etmiş oluyor.



İpotekli bir taşınmazın, bir başkasına ipotek borcu ile beraber devredilmesinde herhangi bir engel bulunmuyor. Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi gerçekleşiyor. Bu süreç ise aşağıdaki şekilde ilerliyor:

1- Alıcının kredi başvurusunun onaylanması halinde eve eksper gönderiliyor ve gelen raporda evin hangi bankadan ipotekli olduğu ifade ediliyor.

2- Kredi başvurusunda yapan banka, kredi borçlusu olunan bankanın şubesinden, kredi borcunun kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesi ve güncel kredi kapama tutarının belirtildiği, resmi bir yazı istiyor.

3- İlgili şubenin yazısı göndermesinden sonra ve yeni kredi kullanılan bankanın tapu üzerine ikinci derece ipoteği konuluyor.

4- Tapu satış yapıldığıyla ilgili belgeler, kredi kullanılacak bankaya geldikten sonra kredi açılışı yapılıyor.

5- Açılan kredi tutarının tamamı, kredi kullanan kişiye verilmek yerine mevcut kredi borçlusu olunan bankaya, borç tutarı kadar gönderiliyor ve kalan tutar kredi kullanan kişiye ödeniyor.

6- Kredinin kapatılmasına durumunda, ipotek kaldırma yazısı ilgili şube üzerinden alınıyor.

7- Alınan ipotek kaldırma yazısı tapuya veriliyor ve eski bankanın ipoteği kaldırılarak, yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği birinci derece olarak açıklanıyor. 

Kredili ev satışına, faiz dopingi!

Kredili ev nasıl alınır?


Geri Dön