26 / 04 / 2024

Konut kredisi borcunu erken kapatmak mantıklı mı?

Konut kredisi borcunu erken kapatmak mantıklı mı?

Konut kredilerinde kredinin maliyetini faiz ve vade belirliyor. Faiz oranları tarihin en düşük seviyelerine düşürüldü. Peki krediyi erken kapatmak doğru mu? Konut kredisini erken kapatmanın fayda ve zararları nelerdir? İşte ayrıntılar...



Kredilere zengin, orta halli ya da dar gelirli olan herkes zaman zaman başvurur. İhtiyaç, konut veya taşıt için kredi çekilebilir. Kullanılan kredilerin geri ödemesi genellikle 12-36-48 ay vade ile yapılır.

Vatan Kocaeli'den Onur Torunoğlu'nun haberine göre; zaman zaman kredi kullandıktan bir süre sonra kullanılan krediyi erken kapatıp kapatmama konusunda kararsız kalınabiliyor. Peki, bankaya olan kredi borcunu erken kapatmanın fayda ve zararları nelerdir?

Kredi erken kapama konusunda krediyi kullanıldığı zaman, ödenilen taksit sayısı, kredi güncel ve kullanma tarihindeki faiz oranları, kalan taksit sayısı gibi bir çok etkenin birlikte değerlendirilmesi gerekmekte. Krediyi erken kapatma, borcun vadesinden önce ilgili bankaya ödenmesi olarak açıklanabilir. Peki krediyi erken kapatmanın fayda ve zararları nelerdir?

Krediyi Erken Kapatmanın Faydaları

Kredi borcunu erken kapatmanın faydaları bulunmakta. En önemli faydası hiç şüphe yok ki bankaya ödenecek olan faiz ödemesinden kurtulmak. Kredi borcunu erken kapatmak isteyen vatandaşlar, bunu kredi kullandıkları tarihten kısa bir süre sonra yaparsa avantajlı hale gelecekler. Bankalar kredi taksitlerinde ilk zamanlarda faizli kısmı tahsil edecek şekilde hesaplama yaparlar. Örneğin 100 bin TL. tutarında 60 ay vade ile çekilen bir kredinin aylık taksit tutarının 2 bin TL olduğu varsayıldığında, bu 2 bin TL taksit miktarının ilk aylarda bin TL'si faiz diğer kalanı ise ana para olurken kredinin son zamanlarında bu oran bin 700 TL ana para 300 TL faiz oranı olarak hesaplanır. Buradaki amaç bankaların kredileri borçlarının erken kapanmasında zarar etmemelerini sağlamak. Kredi borcu kredinin kullanıldığı ilk aylarda kapatılırsa ödenen faiz tutarı açısından yararlı bir durum oluşur.

Erken Kapatmanın Zararları

Kredi borcunu erken kapatmanın zararları geniş çerçevede ele alınmakta. Zira kredi kapatmanın zararı aslında bir zararı bulunmamakta. Yalnızca nakit paraya ihtiyaç konusu burada önem arzeder. Krediyi erken kapatma konusunda kredi kullanılan tarihteki faiz oranları ile güncel faiz oranlarının karşılaştırılması gerekli. 

Örnek vermek gerekir ise 10 ay önce düşük orandan kullanılan bir krediyi kapatarak birkaç ay sonra yüksek seyreden  güncel faiz oranları ile yeni kredi çekmek mantıklı bir davranış olmaz. Bir diğer önemli noktada kredi borcunun kapatıldığı tarihte kaç adet taksitin ödendiği. Yani 60 ay vade ile çekilen bir kredinin son 10 ayında krediyi kapatmak size çok fazla faiz indirimi sunmaz. 

Kredileri Erken Kapatmanın Cezası Var mı?

Bazı kredi türlerinde erken kapatma ile ilgili uygulamada bir takım kriterler bulunmakta. Taşıt kredileri ve konut kredilerinde erken kapatma ile ilgili sözleşmelerde bazı cezai maddelere de yer verilmekte. Bankadan bankaya değişiklik göstermekte olan bu cezalar değişik yüzde oranlarıyla belirlenmekte. Bu konuda en doğru bilgi, kredi kullanılan bankanın kredi departmanından öğrenilebilir. 

Konut Kredisini Erken Kapama

Konut kredilerini erken kapatma aslında uygulamada çok sık görülmeyen bir davranış. Zira konut kredi miktarları oldukça yüksek tutarlı. Bu kredileri kapatmak diğer kredileri kapatmak gibi kolay olmayabilir. Bunun dışında ise konut kredileri genelde faiz oranlarının en düşük oranlarındayken alınan kredilerdir.

Ekstra bir gelir ile bu krediden kurtulmak isteyen vatandaşların kredi taksit sayısının yarısından önce kapatmaları yararlı olacak. Zaman zaman kredi ile alınan konutlar satılmak hedefi ile borçları kapatılmakta. Bu durum ekstrem bir konu olduğu için burada kredi borcunun erken kapatılmasına ilişkin fayda ve zarar tüketicinin inisiyatifinde bulunmaktadır. 

Konut kredisi kapatma cezası ne kadar?


Geri Dön