20 / 04 / 2024

Konut kredisi çekmek avantajlı mı?

Konut kredisi çekmek avantajlı mı?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların imdadına koşan konut kredisi ile ilgili çoğu vatandaşı endişelendiriyor.



Bugün Türk bankalarında konut kredi faiz oranları yüzde 1,30'lardan başlayarak 2'lere kadar çıkıyor. Timetürk'te yer alan habere göre; çekilen kredi iyi hesaplanmazsa aylık 1000 liraya kadar fazla ödeme ile karşılaşma durumu yaşanabiliyor. 

Ev sahibi olmak istiyorsanız konutun en az dörtte birine denk düşen bir nakite ihtiyacınız var. 500 bin liraya bulduğunuz bir dairenin en az 125-150 bin lirasını peşin ödemelisiniz ki geriye kalan borcu ödemeniz kolay olsun. Tabi bu dönüşümde kalan 250 bin liraya yakın miktarı bankaya ödemek zorunda kalırsanız uzun vadeli ve düşük faizli oranları incelemeniz yeterli. Bunun da ötesinde sabit ve sizi riske edilmeyecek miktarda da bir gelire sahip olmanız şart.

 Konut kredisi çekmek avantajlı mı?

Mortgage-konut kredisi açısından

Konut piyasası uzmanlarının değerlendirmelerine göre; nakit alma halinde konut değerinin tamamını satıcıya ödeyerek tapu devir işlemlerinin yaptırılması gerekir. Fakat pek çok kişi için tüm birikimlerini bir seferde kullanmak mümkün değil, pek çok kişinin de yeterli birikimi bulunmuyor. Bu sebeple konut kredisi, bir diğer deyişle mortgage kullanmayı tercih ediyor. 

Bugün Türk bankalarında konut kredi faiz oranları 1,30'lardan başlayarak 2'lere kadar çıkıyor. 300 bin liralık bir nakit çekildiğinde aylık 5 bin lira seviyesinde en fazla 6 bin 500 lira kadar aylık ödeme yapılması gerekir. 

Taksitler artar mı?

Krediyle ev almanın en büyük avantajı şu: Yalnızca yüzde 25'sini peşin ödeyerek satın alınan konutun kullanım hakkı vatandaşa geçerken kalan yüzde 75'lik kısmını (ev bedelinin yüzde 75-80'ine kadar kredi verilebiliyor) taksitler halinde ödemesi yapılır. Geri ödenen yüzdelik kısımdaki borç sabitlenir. Yani faizler yükselse dahi geri ödemeler değişmez, tutar sabit kalır.

Evin değeri yükseliyor

Bir diğer açıdan şöyle bir durum yaşanır. Ödenecek borç sabit iken (eşit taksitli ya da artan, azalan, ara ödemeli şekilde ödeme planı belirlenir) her sene değerlerinin yükseliyor olması. Yani kredi ödemeleri sabit iken, evin değer kazandırmayı sürdürür. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın verilerine göre; ev fiyat endeksi 2021 senesi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında yükseldi. Bir önceki senenin aynı ayına oranla ise bu artış nominal olarak yüzde 29,2; reel olarak yüzde 9,9 oranında yaşandı.

Konut kredisi çekmek avantajlı mı?

Kirada oturmak avantajlı

Fırsat maliyeti olarak incelendiğinde kirada oturmak ile kredi kullanarak ev almayı karşılaştırmak gerekiyor. Konut kredisi ile ev alınması halinde en büyük avantajınız, ilk seneler kiradan daha fazla taksit ödense bile, vadenin sonunda o konuta sahip olunması. Burada kredi bir miktar fazla ödeme yapması halinde evin mülkiyetini size geçiren bir kaldıraç etkisi yaratıyor. 

Her ay kiraya ödemekte olunan miktarın üzerine yapılacak ilavelerle yeni konutun borcunu daha rahat ödeyebilme durumu vatandaşın elini de yavaşlatır.

Konut kredisi faizleri Eylül'ün ilk haftasında ne oldu?


 


Geri Dön