29 / 03 / 2024

Konut Kredisi Değerlendirme ve Uygunluk Belgesi!

Konut Kredisi Değerlendirme ve Uygunluk Belgesi!

Konut Kredisi başvurularının değerlendirilmesinde Bankalar tarafından uyulması gereken esaslar Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte Konut Kredisi Değerlendirme ve Uygunluk Belgesi...



Konut Kredisi Değerlendirme ve Uygunluk Belgesi!

Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamında yer alan hükümlere göre, Konut Kredisi başvurularının değerlendirilmesinde Bankaların uyması gereken bazı esaslar bulunuyor.


Söz konusu esaslar doğrultusunda Banka tarafından uygun görülen konut projelerine Konut Kredisi Uygunluk Belgesi veriliyor.


Konut Kredisi Değerlendirme ve Uygunluk Belgesi

Madde 19 - Konut Kredisi başvurularının değerlendirilmesinde Bankalarca aşağıdaki esaslara uyulur:


a) Konut Kredisi, karı, koca ve velayetleri altındaki çocukları için aile birliği esasına göre bir defa kullandırılır.

b) Kendisine, eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı konutu olanlara veya başka bir konut projesinde ortak, üye veya satış vaadi ile bağlantılı olanlara Fondan kredi verilmez.

c) Brüt İnşaat Alanı 100 m2'yi geçen konutlara kredi verilmez.

ç) İkinci konut niteliğinde olan veya yazlık, dinlenme yada tatil amaçlı kullanılacak konutlara kredi verilmez.

d) Belediyece yaptırılacak konutların satışında da bu maddede belirtilen hususlara uyulur.


Kredi taleplerinin önceliklerinin belirlenmesinde Konut Yaptıranların özkaynaklarının akış hızı ile İş Programında öngörülen inşaat süresi dikkate alınır. İnşaatların başlamış olması ve kredi talep tarihindeki inşaat seviyesi de önceliklerin saptanmasında değerlendirilir. Kredinin ilk diliminin ödenmesi ile geri ödemenin başlaması arasındaki süre 24 ayı geçemez.


Bu suretle Banka tarafından uygun görülen konut projelerine Konut Kredisi Uygunluk Belgesi verilir. Konut Kredisi Uygunluk Belgesi üzerinde Konut Kredisi kullanacak kişi sayısı belirlenir ve daha sonra bu sayı değiştirilemez. İdare gerekli hallerde, başvuru dosyasını bizzat inceleyerek değerlendirme yapabilir. 


Uygunluk Belgesinin geçerlilik süresi altı aydır. Mücbir sebepler ve olağanüstü nedenlerden doğacak gecikme durumunda yapılacak gerekçeli ve belgelere dayalı başvuru üzerine geçerlilik süresi bir defaya mahsus ve en fazla altı ay için İdarece uzatılabilir.



Belediyelerce konut satışı!
Toplu konut bölgelerinde konut kredisi başvuruları!
Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön