25 / 04 / 2024

Konut kredisi dosya masrafı hesaplama!

Konut kredisi dosya masrafı hesaplama!

Aylık gelirinin olduğunu ispatlayabilen herkes konut kredisi kullanabiliyor. Konut kredisi kullanımlarında verilen hizmet karşılığında 'dosya masrafı' adı altında ücret talep edilebiliyor. İşte, konut kredisi dosya masrafı hesaplama!



Konut kredisi dosya masrafı hesaplama!



Aylık gelirinin olduğunu ispatlayabilen herkes konut kredisi kullanabiliyor. Konut kredisi kullanabilmek için ilk olarak bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Başvurunun kabul edilmesi halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor.


Konut kredisi sürecinin başlaması halinde kredi kullanılacak olan konutu ekspert incelemeye alıyor. Ekspertiz sonucunda konuta ne kadar kredi kullanılacağı belirleniyor.  Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertizin raporuna göre banka kredi vereceği tutarı belirliyor.


Konut kredisi başvurularında bankalarda yapılan işlemeler karşılığında ''konut kredisi dosya masrafı'' adı altında belirli oranlarda ücret talep ediliyor. Ancak bu ücret geri alınabiliyor. 


Konut kredisi dosya masrafı iadesi için ilk olarak kredi kullanılan bankaya n dosya masrafı iadesi istemi içeren dilekçe gönderilmesi gerekiyor. 


Bankadan istenilen sonucun gelmemesi durumunda, dosya masrafı bedeline göre ya İlçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine ya da doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuru yapılması gerekiyor.


Kredi kullandığınız kuruluştan aldığınız bilgi ve belgelere göre sizden kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine başvurulması gerekiyor. 


Bankadan kesilen kredi tutarı  1.161,67 TL'nin üzerindeyse Tüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuru yapılması yeterli oluyor.



Ancak, 2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 Türk Lirası olması gerekiyor.


Konut kredisi dosya masrafı iade talebi nereye yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön