19 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz indirimleri satışları canlandırdı!

Konut kredisi faiz indirimleri satışları canlandırdı!

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 3’lere kadar yükselmesi ile konut satışları adeta çakılmıştı. Konut kredisi faiz oranlarının 13 ayın en düşük seviyesine inmesiyle konut satışları satışları yeniden canlandı. 



Konut satışları, ekonomideki yavaşlama ve yüksek konut kredisi faiz oranlarının etkisiyle Temmuz'da sene başından bu yana üst üste yedinci ayda da gerilerken; konut kredisi faizlerinde kamu bankaları öncülüğünde başlayan indirimlerin etkisiyle ibrenin Ağustos'ta yukarı dönmesi bekleniyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre  konut satışları Temmuz’da bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 17.5 düşüşle 102.236 adet olarak gerçekleşti. İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise çok daha sert gerileme kaydederek yüzde 57 düşüşle 13.064 adede indi. 

Toplam konut satışlarındaki düşüş bir önceki senenin aynı dönemine oranla Ocak-Temmuz döneminde yüzde 21 olarak gerçekleşirken, ipotekli satışlardaki düşüş ise yaklaşık yüzde 59 oldu. 

Temmuz ayında kısmen düşüş gösteren konut kredisi faiz oranlarının etkisi ile konut satışlarında düşüş yaşanmasına rağmen toplam satışların 100.000’in üzerine çıkması sektör tarafından olumlu yorumlandı. 

Ağustos ayının şu ana kadar açıklanan verilerine göre ise kamu bankalarının kampanyalı konut kredisi faizlerini yüzde 0.99’a indirmesinden sonra 5-9 Ağustos haftasında bir haftada 35.000 kişi konut almak için bankalara kredi talebinde bulundu. Talep edilen toplam kredi miktarı ise 5.9 milyar lirayı buldu.

Temmuz ayının tamamında konut kredisi başvuru sayısı 13.064 şeklinde gerçekleşmişti. Konut kredisi faizlerinin gerilemesi ile Ağustos ayında bir haftada Temmuz ayında gerçekleşen konut kredisi talebinin yaklaşık üç katı talep alındı. 

KrediPazarı.com’un araştırmalarına göre kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimleri sonrasında özel bankalardan da faiz indirim trendine destek gelmeye devam ediyor. Bu hafta itibariyle Garanti BBVA konut kredisi faizlerini yüzde 1.36’ya, İNG kampanyalı konut kredisi faizlerini yüzde 1.34’e ve Kuveyt Türk Katılım Bankası da konut finansmanı kar payı oranlarını yüzde 1.37’ye kadar düşürdü. 

21 Ağustos itibariyle bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.71’e kadar geriledi. En düşük konut kredisi faiz oranı ise kamu bankalarının ortak kampanyaları kapsamında sunduğu yüzde 0.99 faiz oranı olmaya devam ediyor. 

En uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapılığında kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri yaklaşık 4.300 TL, toplam geri ödemesi de 514.000 TL’ye denk geliyor. 

Aynı tutar üzerinden 15 yıl vade ile konut kredisi hesaplama yapılığında ise kredinin masraflar hariç aylık taksitleri 3.580 TL’ ye, toplam geri ödemesi ise 644.000 TL’ ye denk geliyor. 

2019 Temmuz'da 102 bin 236 konut satıldı!

Özel bankalardan konuta özel faiz indirimi!


Geri Dön