18 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz indirimleri yavaşladı mı?

Konut kredisi faiz indirimleri yavaşladı mı?

Yaklaşık iki aydır politika faizlerindeki düşüşün de etkisiyle bankalar ard arda kredi faiz oranlarında indirimler uyguladı. Son günlerde faizlerde yaşanan düşüşler azaldı. Konut kredisi faiz indirimleri yavaşladı mı?



Merkez Bankası’nın 25 Temmuz ve 12 Eylül’de son iki Para Politikası Toplantısında arka arkaya toplamda 750 baz puan indirim gerçekleştirmesinin ardından bankaların kredi faiz oranları hızla düşüş sergiledi. Yaklaşık iki aylık süreçte hemen her gün farklı bir bankadan faiz indirim haberi gelirken kurdaki hareketlilik sonrasında faiz indirimleri yavaşladı. 

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın Temmuz ayı politika toplantısının hemen ardından duyurduğu ve Ağustos başı itibariyle uygulamaya başladığı kampanyalı yüzde 0.99 konut kredisi faiz oranının henüz altına inen oran olmadı. Kamu bankaları ilerleyen süreçlerde taşıt kredisi kampanyasında faiz oranlarını yüzde 0.49’a ve ihtiyaç kredisi için de yüzde 1.25’e kadar düşürse de konut kredisi faiz oranları sabit kaldı. 

Ağustos başından itibaren ortalama tabela konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş 38 baz puanı bulurken son 10 günlük süreçte yaşanan değişim sadece 6 puanda kaldı. Hafta başından itibaren konut kredisi faiz oranlarında indirimi uygulayan banka sayısı sadece iki de kaldı. 

Hafta başından itibaren kurda yaşanan dalgalanma ve Barış Pınarı Harekatı'nın hazırlıkları kredi faiz oranlarındaki düşüş ivmesini yavaşlattı. Dün ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu bilgilendirmek amacıyla sunum gerçekleştiren Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, iç talepteki artışın devam ettiği ve cari işleme eğiliminin sürdüğüne değinerek enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğini vurgusunda bulundu. 

Son veriler ışığında enflasyonun tek haneye düşmesi ile Merkez Bankası’nın 24 Ekim’de gerçekleştireceği Para Politikası Toplantısı’nda indirimin devam etme ihtimali güçlenmişti. Uysal’ın açıklamaları da piyasalarda indirimi destekleyici şekilde yorumlandı. 

Gözler Ekim ayı politika faizlerine çevrildi. Lirada siyasi sebeplerle beklenmedik değer kayıpları yaşanmadıkça repo faiz indirimlerinin devam etmesi bekleniyor. Arka arkaya üçüncü kez yaşanması muhtemel indirimin ardından ise konut kredisi faiz oranlarında indirimlerin yeniden hızlanması bekleniyor. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; 10 Ekim itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının kampanyaları dahilinde yüzde 0.99 oranında sunuluyor. Özel bankalarda ise en uygun konut kredisi faiz oranı yüzde 1.11 seviyesinde. 

Güncel olarak 175.000 TL tutarda kredi için 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin en düşük aylık ödemeleri 2.500 TL oluyor. aynı kredinin masraflar hariç toplam geri ödemesi ise 300.000 TL oluyor.

Kurdaki hareketlilik konut kredisi faizlerini etkiler mi?

‘Ev’de düşük faizli kampanya heyecanı!


Geri Dön