26 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları düştü mü?

Konut kredisi faiz oranları düştü mü?

TL bazlı konut kredi faiz oranları 30 baz puan düşüşle yüzde 18,28; taşıt kredi faizleri 130 baz puan azalışla yüzde 28,27’ye inerken ihtiyaç kredi faiz oranları 51 baz puan yükselerek yüzde 32,20 oldu.



Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan Kasım ayı verileri açıklandı. Dünya Gazetesi'nden Şebnem Turhan'ın haberine göre; açıklanan verilere göre; banka ve finansal şirketlerden bireysel kredi ve kredi kartı borç tutarı ilk defa 1 trilyon 17 milyar TL'ye yükseldi. 34.8 milyon kişi bireysel kredi kullanırken kişi başı ortalama kredi bakiyesi de 29.2 bin seviyesine yükseldi. BDDK haftalık verilerine göre yalnızca bankacılık sektöründen kullanılan krediler 14 Ocak itibariyle 987 milyar 131 milyon TL olarak gerçekleşti. Son hafta bireysel ve ticari kredi faizlerinde bir miktar düşüş kaydedilmişti. 

Konut kredisi faiz oranları düştü mü?

TBB verileri kur atağının başladığı fakat henüz zirveye ulaşmadığı Kasım verilerini kapsasa da Türk Lirası'ndaki değer kaybı yüksek enflasyon ve gerileyen alım gücü bireylerin kredi ve kredi kartı borçlarını yükselttiği ortaya çıkıyor. Banka ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler Kasım 2020 tarihine göre yüzde 18 yükseliş kaydetti. Bireysel kredilerin yüzde 46'sını ihtiyaç kredileri, yüzde 30'unu konut kredileri yüzde 19'unu kredi kartları ve yüzde 5'ini taşıt kredileri meydana getirdi. 

 

 


Geri Dön