28 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz oranları hala yüksek!

Konut kredisi faiz oranları hala yüksek!

KrediPazari.com’un yaptığı açıklamaya göre banka geneline bakıldığında oranların hala %1’in üzerinde olduğu ve istenilen seviyelere henüz ulaşılamadığı görüldü. Konut kredisi faiz oranları hala yüksek.



2013 yılı Ekim ayı ortasında bankaların konut kredisi faiz oranlarında ard arda aldığı indirim kararları ve Kasım ayında kabul edilen Yeni Tüketici Kanunu konut piyasını hareketlendirmiş, ancak 2013 yılı sonunda ekonomi üzerinde yaşanan siyasi etkilerin ortaya çıkması, döviz kurunda yaşanan ani yükseliş ve FED’in para musluklarını kısacağı uyarısıyla bankalar, konut kredisi faiz oranlarını yükseltmişti.


Tüm bu olumsuz gelişmeler, 2014 yılının Türkiye ekonomisi açısından zor bir dönem olacağının göstergesi oldu. 2014 yılının ilk çeyreğinde konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş, konut piyasasındaki hareketliliği de yavaşlatmıştı. Ancak Mayıs ayında bankaların konut kredisi faiz oranlarında aldığı indirim kararı, piyasaların yeniden hareketlenmesi için bir umut oldu.


2014 Haziran ayı sonunda Mekez Bankası Para Politikası Kurulu’nun aldığı kararla, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 8,75’e indirildi. Borç verme faiz oranı yüzde 13,5 düzeyinde, borçlanma faiz oranı ise yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu. Kurul yaptığı açıklamada; sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiğini, tüketici kredilerinin yılın ilk yarısında tarihsel ortalamalarının oldukça altında büyürken, ticari kredilerin büyüme hızındaki yavaşlama nispeten daha sınırlı kaldığını belirtti. Para Politikası Kurulu ayrıca, kredilerin mevcut büyüme kompozisyonunun aşırı tüketimi sınırlamak yoluyla hem enflasyonu düşürücü etki yaptığını hem de dengelenmeyi desteklediğini ifade etti.


Konut Kredisinde Faizler Hala Yüksek


Temmuz ayı ilk haftasında 19 bankanın (Halkbank, DD Mortgage, Yapıkredi, Denizbank, TEB, Türkiye Finans, Albarakatürk, Anadolubank, Finansbank, Ziraat Bankası, Garanti, Tekstilbank, HSBC, İşbankası, Abank, Vakıfbank, Kuveyttürk, Akbank, İngBank,) 10 yıl (120 ay) vadede konut kredisi oranları ortalaması % 1,16; 5 yıl (60 ay) vadede ise oranı ise % 1.14 oldu Sadece dört bankanın 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranı %1’in altında seyrederken, diğer bankalarda oranlar %1’in üzerinde kalmaya devam etti.


10 Yıl Vadeli Konut Kredisi Faizi Oranı %1’in Altında Olan Bankalar


Konut kredisi faiz oranlarındaki indirim yarışı Temmuz ayı ilk haftasında da devam etti. KrediPazari.com’un yaptığı açıklamaya göre banka geneline bakıldığında oranların hala %1’in üzerinde olduğu ve istenilen seviyelere henüz ulaşılamadığı görüldü. Sadece dört banka 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranını %1’in altına çekti. Denizbank ve Kuveyttürk de 10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı %0.97 düzeylerinde seyrederken, DD Mortgage klasik standart konut kredisi oranını %0.98, YapıKredi Bankası ise %0.98 olarak belirledi.


En Yüksek Faiz %1.45 En Düşük Faiz %0.97


Bankalar arasındaki faiz oranı farkı 0.48 puan aralığına ulaştı. Buna göre Fibabanka %1.45 faiz oranı ile120 ay vadeli en yüksek konut kredisi faiz oranına sahip olan banka olurken, Denizbank ve Kuveyttürk %0.97 ile kredi oranı en düşük olan bankalar oldu


Kredi Pazarı


Geri Dön