20 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları yükseldi, konut satışları düştü!

Konut kredisi faiz oranları yükseldi, konut satışları düştü!

Mart ayında uygulanan konut kredisi kampanyaları ile kısmen artan konut satışları Nisan’da konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ile sert düştü. İpotekli konut satışları yüzde 61 azaldı...



Konut sektörü için canlanma sinyalleri veren Mart ayından sonra satışları Nisan ayında sert düştü. Kamu bankalarının seçim öncesinde uyguladığı düşük konut kredisi faiz oranları Mart ayında 2019’un en iyi konut satış rakamlarına ulaştırdı. Mart ayının son haftasından itibaren bankaların konut kredisi faiz oranları hızla artmaya başladı. Mart’ta yüzde 1.85 olan konut kredisi faiz oranları ortalaması, Nisan ayında 15 puan artarak yüzde 2’ yi aştı. Söz konusu oran şu an yüzde 2.1 seviyelerinde. 

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş ve çıkışlar ipotekli konut satışlarına direkt olarak yansıyor. İpotekli satışlardaki düşüş Mart ayında bankaların konut kredi faiz oranlarındaki kampanyalarla yavaşlamıştı ancak Nisan'da düşüş yeniden hız kazandı. İpotekli satışlardaki düşüş Ocak'ta yüzde 77.2, Şubat'ta ise yüzde 68.2, Mart'ta yüzde 30.6 olarak gerçekleşti. Nisan ayında ise düşüş yeniden yüzde 61 seviyesine çıktı. 

Türkiye’nin bel kemiği olarak nitelendirilen inşaat sektörünün de konut ihtiyacını ertelemek zorunda kalan vatandaşın da talebi acilen konut kredisi faiz oranlarına müdahale edilmesi yönünde. Bankaların konut kredisi faiz oranları hız kesmeden artıyor. 

Konut Kredisi Faizleri Düşer mi?

Konut kredisi faiz oranlarını etkileyen en önemli parametrelerden birkaçı Merkez Bankası’nın  para politikası faizleri, döviz kuru ve piyasa riskleri şeklinde. Bu verileri analiz edebilmek için TCMB dün mayıs ayı beklenti anketini açıkladı. 

Merkez Bankası beklenti anketinde, yıl sonu enflasyon oranı bir önceki anket dönemine göre arttırılarak yüzde 16.68 olarak açıklandı. Merkez Bankası Para Politikası Faizlerinde 6 aylık dönemde değişiklik beklenmediği bildirildi. 2019’da büyüme tahminleri yüzde 0.6’dan yüzde 0.3’e çekildi. 12 ay sonra dolar kuru tahmini ise en düşük 6.43 olarak bekleniyor.

Durum tahminlerdeki gibi yaşanırsa Merkez Bankası sıkı duruş politikası gereğince tabelada yüzde 24 ek sıkılaştırmalar ile yüzde 25.5 olan repo faizlerinde yıl sonuna kadar indirim uygulanmayacaktır. Beklentiler döviz kurunun yukarı yönlü hareketine devam etmesi yönünde uluslararası ticari riskler ve ABD ile S-400 gibi olası siyasi sebeplerle gerilim yaşanmasında doların sert tepkiler verme riski devam ediyor. Borsa İstanbul hafta içinde son 20 yılın en kötü performansını gördü. Piyasalarda yaşanan güvensizlik, İstanbul seçimlerinin halen belirsizliği, ve piyasalarda likiditeye erişim sorunu göz önünde bulundurulduğunda bankaların kredi faiz oranlarında özellikle de konut kredisi gibi uzun vadeli kredilerde faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. İndirim beklenmediği gibi yükseliş trendinin devam etmesi öngörülüyor. 

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre bankalardan 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde 5 yıl vadeli en uygun konut kredisinin aylık ödemeleri 2.500 TL oluyor. 10 yıl vadeli en uygun konut kredisi taksiti ise 1.760 TL’ ye karşılık geliyor. 

 

Konuta yüksek faiz etkisi!

2019 Nisan'da 84 bin 403 konut satıldı!


Geri Dön