19 / 04 / 2024

Şanlıurfa'da konut satışları düştü!

Şanlıurfa'da konut satışları düştü!

Şanlıurfa’da konut satışları düştü, piyasadaki hareketlilik yerini belirsiz bir durgunluğa bıraktı. Sektördeki gerileme temel olarak, yeterli talep olmamasına rağmen gereğinden fazla inşaat yapılması, arsa fiyatlarının yüksek olmasına bağlanıyor.




Şanlıurfa’da konut satışları düştü, piyasadaki hareketlilik yerini belirsiz bir durgunluğa bıraktı. Sektördeki gerileme temel olarak, yeterli talep olmamasına rağmen gereğinden fazla inşaat yapılması, arsa fiyatlarının yüksek olmasına bağlanıyor.

 

Yapılan son araştırmalar konut satışlarının gerilediğini ortaya koydu. Savaş, inşaatların talepten fazla olması, yüksek fiyatlar ve tarıma bağlı nedenler sektörde bir durgunluğa yol açtı. Sektörün öncü isimleri bu durgunluğun 2015 yılında da yaşanabileceğini öngörüyor. Çeşitli faktörlerden dolayı yaşanan durgunluk sektörde bir tedirginliğe yol açmış görünüyor. Acil kodu ile yapılan çağrıda belediyelerin yeni imar alanlarını açması gerektiği vurgulandı.

 

Yaşanan bu durgunluğun nedenlerini sektörün önde gelen isimlerine sorduk;



GETA Yönetim Kurulu Başkanı Celal Güllüoğlu’na göre durgunluğun temel sebeplerinden biri müteahhitlerin çok talep olmamasına rağmen fazla inşaat yapması. Kimi müteahhitlerin yüksek fiyatlar biçtiği daireleri satma kaygısının olmamasının da durgunluğa neden olduğunu belirten Güllüoğlu, şunları söyledi;

 

“Her tarafta lüks daireler yapılması düşük gelirlilerin durumuna hitap eden konut sayısını düşürüyor. Özellikle Karaköprü bölgesindeki konutlar orta ve üzerinde gelirleri olanlara hitap ediyor. Şu an düşük seviyede geliri olanlar için ortaya konulan bir proje yok.

 

Tabi tarım da bu durgunluğu etkileyen bir faktör. Tarımsal desteklemenin ziyadesiyle verilmemesi ve ürünlerde yeterince verim alınamaması tabi ki, inşaat sektörünü etkiliyor.

 

Şu ana kadar iflas bayrağını çekip memleketi terk edenlerin sayısı pek fazla olmasa da yavaş yavaş bu tür şeyler duyulmaya başlandı. Sektördeki durgunluğun kolay kolay çözüleceğini düşünmüyorum. Krizin ne zaman çözüleceği ise açıkçası pek öngörülemiyor.”


“METREKAREDE AMERİKA İLE YARIŞIYORUZ”

 

Sektördeki durgunluğun 2015’in ilk yarısına kadar devam edebileceği öngörüsünde bulunan Çavuş Group Genel Müdürü Selim Gündüz ise “Henüz sektördeki dip görülmedi” diyor;

 

“Fiyatlar ve durgunluk düşmeye devam ediyor. Piyasa tabiri ile suyumuz şu an bulanık. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak ilk olarak TOKİ’nin Urfa’da konut yapması. Satışa çıkarılan daireler sektörü etkiliyor. Bu daireler satılıp yeni talepler ortaya çıkana kadar bu durgunluk devam edecektir. En büyük etken ise arsa fiyatlarının yüksek oluşu. Bazı yerlerde metrekarede Amerika ile yarıştığımız doğrudur. Arsa fiyatlarımız inanılmaz yüksek. Bunun sebebi Urfa’daki arsaların belli bir kesimin elinde dönmesi. Burada iş belediyelere düşüyor. Yeni imar alanlarının açılması, katların yükseltilip maliyetlerin düşürülmesi konusunda yeni çalışmaların yapılması lazım. Bunlar kısa zamanda yapılırsa en azından mevcut arsalarda maliyetleri düşürme açısından iyi bir gelişme olacaktır.”


SAVAŞ İNSANLARI KORKUTTU”

 

“Konut sektöründeki durgunluğu kredi faizlerinin yüksel oluşu, ihtiyaç fazlası konut üretimi, arsa fiyatlarının yüksek oluşu ve TOKİ’ye bağlıyoruz” diyen MOREV Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Zahit bölgede yaşanan savaşa dikkat çekiyor; 

 

“Bölgedeki ülkelerde yaşanan savaşın etkisini de göz artı etmemek lazım. Çünkü ülkesinde fabrikatör olan bir kişinin savaştan dolayı bir anda iflas ettiğini gördü insanlar. Suriye’deki işadamları her şeyini bırakıp Türkiye’ye ve diğer ülkelere sığındı. Zengin iken fakirleştiler. Buradaki insanlar da bunu göz önüne alarak yatırım yapmak yerine parasını elinde tutuyor. Yatırımlarını batıya yapan insanlar da var.”

 

Sonuç olarak sektörün geleceği belirsizliğini koruyor. Irak Şam İslam Devleti örgütünün Suruç’un yanı başındaki Kobani’ye saldırması insanlarda “buraya da saldırmayacağının bir garantisi yok” algısını oluşturmuş durumda. Sektörün yeniden hareketlilik kazanabilmesi için fiyatların düşmesi, bunun olabilmesi için de yeni imar alanları açılması ve bu alanlara altyapı ve üstyapı gibi belediye hizmetlerinin götürülmesi gerekiyor.



Şanlıurfa Olay


Geri Dön