19 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarında son durum ne oldu?

Konut kredisi faiz oranlarında son durum ne oldu?

Mayıs ayının ve haftanın son gününde bankaların konut kredisi faiz oranlarında son durum ne oldu? En uygun konut kredisi faiz oranı ne kadar?



Bankaların konut kredisi faiz oranları Mayıs ayına yüzde 2.01 ortalama ile başladı. Mart sonundan Mayıs ortasına kadar hafif yükseliş yönünde hareket sergiledi. Mayıs ayının 14’ü itibariyle ise konut kredisi faiz oranları bir anda ard arda yükseldi. Yükselen kur ve piyasalara uygulanan ek sıkılaştırmalar ile beraber faiz oranlarında yaşanan artış hızlandı. Mayıs ayı genelinde 14 bankanın konut kredisi bir ya da birden fazla kez artarken 14 Mayıs sonrası yaşanan hareketlilikte 10 bankanın konut kredisi faiz oranları bir haftada yükseldi. 

TCMB'nin döviz kurunu kuru düşürmek için uyguladığı ek sıkılaştırmalar ve repo ihalelerine

verilen arayı 21 Mayıs’ta geri çekmesi ile konut kredisi faiz oranlarında yaşanan artış duruldu. Son günlerde borsanın tekrar yükselişi altın ve döviz kurlarının düşmesi TCMB’nin ek müdahalelerini geri çekmesini ve olağanüstü bir değişiklik yaşanmadıkça ek sıkılaştırmaların söz konusu olmamasını sağladı. Konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş hızı durulmuş oldu. 

Konut Kredisi Faizleri Geriler mi?

Gelişmeler ışığında yeni bir gelişme olmadıkça yükseliş hızı yavaşlayan konut kredisi faiz oranlarında yükseliş beklenmiyor. Yükseliş beklentisinin olmadığı gibi yakın zamanda konut kredisi faiz indirimi de olası gözükmüyor. Konut kredisi faiz oranlarında ciddi düşülerin yaşanması için enflasyon oranında düşüş ve  piyasa istikrarına bağlı olarak TCMB’nin para politikası faizlerini düşürmesi gerekiyor. Söz konusu indirim en erken yılın son çeyreğinde bekleniyor. Konut kredisi faiz oranlarında yakın zaman içinde büyük değişiklikler beklenmiyor. 

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranı 

Bankaların güncel konut kredisi faiz oranları değerlendirildiğinde en uygun konut kredisi faiz oranı 100.000 TL’ye kadar kullandırımlar için yüzde 1.55 olarak uygulanıyor. 100.000 TL’ nin üstündeki konut kredisi kullanımları için ise en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.65 olarak sunuluyor. Özel bankalarda görülen en uygun kampanyalı konut kredisi seviyesi yüzde 1.72 olarak sunuluyor. 

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazarı'nın hesaplamalarına göre bankaların güncel konut kredisi ürünleri üzerinden 100.000 TL tutarda 5 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde aylık taksitler yaklaşık 2.500 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödeme miktarı ise 154.000 TL’ ye karşılık geliyor. 

En Uygun Kredisi Kullandıran Bankalar 

Ziraat Bankası Konut Kredisi

Ziraat Bankası konut kredisi ürünleri için 100.000 TL’ ye kadar yüzde 1.55, 500.000 TL’ ye kadar yüzde 1.65, 500.000 TL üzerinde kullandırımlarda ise yüzde 1.69 faiz oranı kullandırıyor.

HalkBank Konut Kredisi

Hesaplı evim konut kredisi kampanyasında ise 500.000 TL’ ye kadar yüzde 1.75, 1.000.000 TL’ye kadar yüzde 1.8, 1.000.000 TL üzerinde yüzde 1.86 faiz oranıyla konut kredisi kullandırıyor. Söz konusu kampanyada tüketicinin maaş müşterisi olması halinde faizler sırayla yüzde 1.65, yüzde 1.7 ve yüzde 1.80’e düşüyor.

İş Bankası Konut Kredisi

İş Bankası yüzde 2.2 tabela konut kredisi faiz oranı kullandırıyor. Sonbahar konut kredisi kampanyası için ise  yüzde 1.72 konut kredisi faiz oranı sunuyor.

VakıfBank Konut Kredisi

VakıfBank 10 yıla kadar tüm vadelerde yüzde1.79 konut kredisi faiz oranı uyguluyor. VakıfBank ayrıca banka gayrimenkulü konut kredisi kampanyası için yüzde 1.30 konut kredisi faiz oranı sunuyor. 

Garanti Bankası Konut Kredisi

Garanti Bankası 750.000 TL’ ye kadar kullandırımlar için 5 yıl vadede yüzde 2.03, 10 yıl vadede ise yüzde 1.91 konut kredisi faiz oranı sağlıyor. Garanti Bankası 20 yıla kadar vadeler için ise %2.17 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi

Yapı Kredi Bankası 24 aya kadar vadelerde yüzde 2.01, 5 ve 10 yıllık vadelerde de yüzde 2.05 konut kredisi faiz oranı uyguluyor.

En düşük konut kredisi faizini hangi bankalar kullandırıyor?

Döviz kurundaki düşüş konut kredisini nasıl etkiler?


Geri Dön