24 / 04 / 2024

Konut kredisi faizi 0.90’a kadar çekilecek!

Konut kredisi faizi 0.90’a kadar çekilecek!

Merkez Bankası'nın 3 ayda 1000 puan kadar faizi indirimi yapması, kamu ve özel bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesini devam ettirecek gibi görünüyor. Gayrimenkul Satış Uzmanı Nilüfer Kast, “Faiz indirimiyle vatandaş 100 bin lira kazandı. Konut almakta gecikenler pişman olur” dedi...



Merkez Bankası'nın 3 ayda 1000 puanlık faiz indirimine gitmesi bankaların faiz oranlarını ciddi şekilde düşürmesini sağladı.

Yeni Asır'da yer alan habere göre, Temmuz ayında yüzde 2'lerin üzerindeki konut kredisi faizleri Merkez Bankası’nın her indirimi sonrasında gerileme yaşadı. Kredi faizleri, kamu bankalarında yüzde 1'in, özel bankalarda ise yüzde 1,2'nin altına kadar düşürüldü. Faiz oranlarında yaşanan bu düşüş konut satışlarına hızlı yansıdı. İpotekli konut satışları Eylül ayında yüzde 400 artarak rekor seviyeye ulaştı. Ekim ayında yapılan yeni faiz indirimi, bankalar tarafından fiyatlanmaya başlandı.

Bakan'dan mesaj

Konut kredisi faizlerindeki düşüşün devam etmesi ile Kasım ve Aralık aylarında konut satışlarının daha yüksek rakamlara ulaşması bekleniyor. Gayrimenkul Satış Uzmanı Nilüfer Kast, faiz indirimleri ile ilgili olarak, "Konut almanın tam zamanı. Gecikenler pişman olur" diye konuştu.  Kredi faizlerinde yeni düşüşler meydana gelirken,  kamu bankalarının faiz oranlarını 0,99 altına düşürüp düşürmeyeceği merak konusu oldu.

Gayrimenkul Satış Uzmanı Kast, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dünkü konuşmasında faiz indiriminin süreceği sinyalini verdiğini söyledi.  Kast, "0,99 oran 0,90'a kadar düşecek, öyle görünüyor" yorumunda bulundu. Vatandaşların konut alımında ellerini çabuk tutmaları gerektiğinin altını çizen Kast, "Daireler tükenmeye başladı. Stoklar azaldıkça, daire fiyatları yüzde 10 ila 15 arası zamlanıyor" diye ekledi. Kast, faiz indirimlerinin, vatandaşa 100 bin TL kar ettirdiğini de belirtti.

Piyasaları canlandırdı

2019 yılında düşen konut satışları bankaların kredi faizlerini düşürmesiyle yeniden canlanma yaşamaya başladı. Merkez Bankası yüzde 24 olan politika faizini önce 19,75'e daha sonra 16,50'ye düşürdü. Faiz indirimlerinin ardından yüzde 2'leri aşan kredi faizleri kamu bankalarında 0,99, özel bankalarda ise 1,10 seviyelerine indi. Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 250 baz puan daha aşağı çekerek yüzde 14'e düşürdü.
 
Hangi bankalar konut kredisi faizlerinde indirim yaptı?


Geri Dön