23 / 04 / 2024

Garanti Bankası konut kredisi faizlerini yüzde 0,90'a çekti!

Garanti Bankası konut kredisi faizlerini yüzde 0,90'a çekti!

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil: "Konut kredisi faiz oranını yüzde 0,90’a, ihtiyaç kredi faiz oranını yüzde 1,14’e ve taşıt kredi faizini yüzde 1,13’e çektik" dedi.



Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, "2016’daki bunca zorluğa rağmen sektörün performansı bu ise, 2017 yılında çok daha iyi bir performans görülecektir." dedi.


Erbil, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin güncel gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda 2016’nın çok kolay bir yıl olmadığını, her şeye rağmen Türkiye ekonomisinin çok dirençli olduğunu ve yüzde 3 civarında büyüyeceğini ifade etti.


Bankacılık sektöründe sorunlu kredi rasyosunun yüzde 3,3 seviyesinde bulunduğunu belirten Erbil, bu oranın dünyadaki bir çok ülkedeki sorunlu kredi oranının çok altında olduğuna dikkati çekti.


Erbil, Türkiye ekonomisinin desteklenebilmesi için banka sermayelerinin önemli olduğunu vurguladı.


Genel karşılıklarla yapılan olumlu düzenlemeler, kredi kartı veren bazı bankaların Visa ortaklığı nedeniyle tek seferlik olumlu gelirleri alt alta koyulunca banka karlılığının zor bir seneye rağmen istenilen seviyeye yaklaştığını ifade eden Erbil, bankaların karını sermayesine eklediğini ve bu karların Türkiye’de kazanıldığını, ülkede kalacağını dile getirdi.


Erbil, Garanti Bankası olarak bekledikleri büyüme hedeflerine ulaştıklarını, sermaye yeterliliği oranının yüzde 16,5, sorunlu kredi oranının yüzde 3,1 ve özkaynak karlılığının yüzde 16 seviyelerinde bulunduğunu kaydetti.


Garanti Bankası ve sektör olarak daima ülke ekonomisini büyütmek ve destek olmak için çalışacaklarına dikkati çeken Erbil, bu duruşu hiçbir zaman kaybetmediklerini ve devam ettireceklerini ifade etti.


Erbil, "2016’daki bunca zorluğa rağmen sektörün performansı bu ise, 2017 yılında çok daha iyi bir performans görülecektir." dedi.


Geçen hafta İspanya’da BBVA Grubunun yönetim kurulunda bir sunum yaptığını anlatan Erbil, "Sunum boyunca bizlere yönetilen bir tane negatif konu olmamıştır. 'En zor günlerde böyle performans gösteriyorsanız, sektör de Türkiye ekonomisi de çok daha iyi performans gösterecektir.' dediler. Türkiye'ye ve ekonomimize BBVA'nın iştah ve güveni tam, hatta bunu daha da büyütme yönünde." diye konuştu.


Banka olarak her zaman müşterilerinin yanında olduklarını ve onları zor duruma düşürecek hiçbir davranış içinde olmadıklarını ifade eden Erbil, piyasa olarak motivasyona ve morale ihtiyacı olduğunu, bunu gerçekleştirmek için de çok çapa gösterildiğini söyledi.


Erbil, bugünden itibaren konut, ihtiyaç ve taşıt kredi faiz oranlarında aşağı yönlü ayarlamalarda bulunduklarını belirtti.


Konut kredisi faiz oranını yüzde 0,90’a, ihtiyaç kredi faiz oranını yüzde 1,14’e, taşıt kredi faiz oranını yüzde 1,13’e çektiklerini söyleyen Erbil, küçük işletme ve esnafa yönelik kredilerde tüm tutar ve vadelerde en az 10 baz puanlık indirime gittiklerini dile getirdi.

- "BBVA'nın genel iştah olumlu ve pozitif"

Erbil, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Dün Çankaya Köşkünde gerçekleştirilen toplantıda neler konuşuldu?" sorusu üzerine Erbil, "Detayları vermek bana düşmez. Ben oradaki birçok kişiden bir tanesiyim. Gönül rahatlığı ile şunu söyleyebilirim. Toplantı çok olumlu bir havada geçti. Burada karşılıklı sorumluluklar, dayanışma ve Türkiye ekonomisini daha da canlandırma ve büyütme için görüş alışverişi yapıldı. Yaklaşık 3 saatlik toplantıda ana odak ekonomiydi." diye konuştu. 


"BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki hisselerini artırma yönünde bir niyeti var mı?" sorusu üzerine Erbil, "BBVA'nın bu konuyla ilgili spesifik bir gündemi yok. Dolayısıyla maksat ve iştahının ne yönde olduğunu söylemek durumundayım. Bu ana ortağın kendi ajandasıdır. Bu işin yönü ‘Biz memnunuz, Türkiye'ye ve Garanti'ye güveniyoruz, gerektiğinde, fırsat doğduğunda biz bu konuyla ilgili adımları atarız' ötesinde spesifik bir gündem yok. Genel iştahın olumlu ve pozitif olduğunu da söyleyebilirim." şeklinde cevap verdi.

- "Haftalık 130 milyon lira borç taksitlendiriyoruz"

Borç yapılandırmalara ilişkin soruya Erbil, bireysel müşteriler için kredi kartı borçları ve krediler için yapılan yapılandırmaya yeniden yapılandırma demediklerini, "borç taksitlendirme" dediklerini söyledi.


Erbil, bu konudaki yaklaşımlarını şöyle anlattı:


"Müşterimizin kredi kartı borcu ve ihtiyaç kredisi borcu var. Bunu zamanında ödeyebiliyor. Müşterimizin limitine dokunmadan ve geciktirmeye atmadan mevcut bakiyesini taksitlendiriyoruz. Bunlar hacmi inanılmaz artırdı. Haftalık bu iki üründe kabaca 130 milyon TL’lik borç taksitlendirmesi yapıyoruz. On kart arttı. Kredi kartlarında borçlanma kapasitesini tüketicinin artırması lazım. Kredi kartlarında minimum ödeme diye bir şey var. Ekonomiyi soğutma kapsamında yüzde 30’dan başlayıp yüzde 40’a kadar artırılmıştı. Dünyada yüzde 20’nin üzerinde olan ülke yok. O zaman gerekiyor muydu? Evet gerekiyordu. Şu anda tekrar bu gündeme getirilebilir ve önerilerimizi de yapıyoruz. Bu oran tekrar yüzde 20'ye indirilebilir."

- "Kimse Türk bankacılığından eski büyüme hızıyla şubeleşme beklemesin"

Erbil, şubeleşme anlamında kapatma yönünde bir strateji değişikliği olmadığını, cazibe merkezinin kayması ve ticari sebeplerden dolayı münferit şube kapatmalarının olduğunu ifade etti.


Devrin dijitalleşmeye doğru kaydığını söyleyen Erbil, "Kimse Türk bankacılığından eski büyüme hızıyla şubeleşme beklemesin. Ama şu da bir gerçek ki; Türkiye bankacılığı tüm vatandaşlarına ulaştırmış değil. Bankacılığa ulaşmış kesim 40 milyonun altındadır. Bankalaşma anlamında daha gidecek yer var. Şubelerimiz bu alandaki en önemli kanalımız." değerlendirmesini yaptı.


“Dövizdeki artış yabancı para cinsinden kullandırılan kredilerde bir risk oluşturur mu?" sorusuna Erbil, bireysel müşterilere YP kredilerin zaten verilemediğini, küçük işletmelere de gelirleri TL olması sebebiyle kendilerinin kullandırmadığını ifade etti.


Erbil, YP krediler iki amaçla verdiklerini, bunların ilkinin şirketlerin ihracat finansmanı, ikincisinin büyük yatırımların finansmanı olduğunu söyledi.


Son üç senede devalüasyon anlamında en kötünün görülmesine karşın büyük proje kredilerde bir sorun yaşanmadığına dikkati çeken Erbil, Türkiye’de proje finansmanlarında ek garanti verildiğini, bu kredilerini borç servislerinin kısa vadede düşük olduğunu ve dalgalanmaların az etkilediğini dile getirdi.


AA


Geri Dön