26 / 04 / 2024

Konut kredisi faizlerinde kampanya beklentisi!

Konut kredisi faizlerinde kampanya beklentisi!

Ev alacak vatandaşlar konut kredisi faizlerini araştırıyor. 2020 yazında kredi faizlerinde yapılan kampanyaların bu sene de yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Peki konut kredisi faizleri düşecek mi? İşte detaylar...



Yeni Çağ Gazetesi köşe yazarı Remzi Özdemir bugünkü köşesinde konut kredisi faizlerini kaleme aldı.

İşte Remzi Özdemir'in 'Konut kredisi faizleri düşer mi?'

2019'da inşaat sektöründe canlılık durdu. 2020'de konut kredisi faizleri aylık yüzde 1,70 iken, kamu bankaları bir anda faiz oranları yüzde 0.99'a çekti. Herkes çok şaşırdı. Konut ihtiyacı olmayan vatandaşlar bile bankalara konut kredisi için koştu.

Vatandaşın 1 milyon TL'si bulunuyor bankada, aylık yüzde 1,50 ile faizde tutuyor. 1 kuruşunu bozdurmadan kamu bankalarından kredi kullandı. Faizdeki parası ile hem kredisini ödeyebildi hem de 0.50 faiz kazanmış oldu. Bu hareket müteahhitleri büyük oranda kurtardı. 

Konut kredisi faizlerinde kampanya beklentisi!

Kamu bankalarında ise durum değişiyor. 2021 yılı ilk üç aylık bilançosunda karlar büyük oranda düştü. Garanti Bankası ve Akbank'ın kârını yüzde 50'yi aşkın yükselttiği süreçte Halkbank'ın kârı yüzde 90 geriledi. Diğer kamu bankalarındaki kâr düşüşü yüzde 50'den fazla oldu. Bu zararın sebebi 2020'de ortalama yüzde 8 faiz ile fonlanan konut kredileri, 2021'de yüzde 18 faiz oranlı mevduat ile verilmesi oldu. Faiz gelirlerindeki değişim yüzde 26,7 olurken, faiz giderlerinde değişim yüzde 94,5 olarak gerçekleşti. 

Tarih yeniden tekrarlayacak mı? Konut piyasası bankaların bir kez daha faiz indirimi yapması ile hareketlenecek mi?

Kredi çekecekler bunu bekliyor. Fiyatlar ise hala çok yüksek. 

Konut kredisi faizlerinde kampanya beklentisi!

Son konut satışları verilerine göre, 90 bin konut satışı gerçekleşti. 80 milyonluk bir ülkede 90 bin konut satılması az kalıyor. 

Satışların düşmesinin tek sebebi ise konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği. Öncelikle şu söylenebilir; evet faiz oranları gerileyecek.

Düşen faizler konut kredilerine de yansıyacak. Fakat kimse bu düşüşün öyle bir iki ayda yaşanacağını düşünmemeli. Bu defa faiz oranları öyle kolay kolay gerilemeyecek. Bunun sebebi ekonominin bozulmasından daha çok her şeyin tüketilmiş olması.

Konut kredisi faizlerinde kampanya beklentisi!

Tükenen yalnızca Merkez Bankası'ndaki 128 milyar dolar değil, aynı zamanda ülkenin bütün kaynakları da tükendi.

Konutta Türkiye'nin en değerli ilçeleri hangileri?

Yastık altı yatırımlar konuta gitti!

Konut kredisinde faiz oranlarında son dakika değişikliği! 


Geri Dön