25 / 04 / 2024

Konut kredisi komisyon ve dosya masrafı hakkında!

Konut kredisi komisyon ve dosya masrafı hakkında!

Konut kredisi kullanırken karşılaşılan komisyon ve dosya masrafları bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Konut kredisi komisyon ve dosya masrafı hakkında merak edilenler bu haberde...




Satın almak istediğiniz evi almak için konut kredisi kullanırken birtakım masraflar ortaya çıkıyor. Komisyon ve dosya masrafları olarak nitelenen bu ödemeler alınacak kredi tutarına ve kredi kullanılan bankaya göre değişiklik gösteriyor. 


Konut kredisi komisyon ve dosya masrafı hakkında karşılaşılanlar şu şekilde sıralanıyor; 


*Alım ve satım masrafları, 


*Banka kredi kullandırma ücreti, 


*Ekspertiz ücreti, 


*Dosya parası, 


*İstihbarat ücreti, 


*Başvuru ücreti, 


*İşlem ücreti, 


*Avukat masrafı, 


*Sigortalar; bireysel yaşam sigortası, DASK (Doğal Afet Sigortası), konut sigortası, 


*Taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlar.  


Konut kredisi nasıl hesaplanır? 

Konut kredisinin miktarı konusunda ise hesaplamalar yine bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebiliyor. Genelde bankalar konut ekspertiz değerinin YTL kredilerde maksimum yüzde 75-80’ine, dövizli kredilerde ise maksimum yüzde 50 - 60’ına kadar kredi veriyor. 


Fakat piyasa genelinde yapılan başvurularda, ev değerinin yarısından az oranlardaki tutarlar için kredi alınabiliyor. Bazı durumlarda kişinin taksit/gelir oranı yüksek çıktığında, aylık ödemelerin rahatlıkla yapılabilmesi için banka tarafından kişiye başvurulan krediden daha az anapara tutarlı bir kredi öneriliyor. 


Konut kredisi ne zaman sonuçlanır? 

Konut kredisi başvurunuzun banka onayından geçmesi ise yine bankadan bankaya değişiyor. Örneğin; bilgisayar destekli modeller kullanılmışsa, girilen parametrelere göre kişinin kredi notunu çıkarılarak kredi alıp alamayacağı belirlenir. Peki nedir bu parametreler; 


*Kişinin aylık ödeyeceği kredi taksitlerinin toplam gelirine oranı, 


*Kredi tutarının ev değerine oranı 


*Kişinin Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası’nda tutulan kredi sicili.




Geri Dön