19 / 03 / 2024

Konut kredisi kullanmak isteyenler dikkat!

Konut kredisi kullanmak isteyenler dikkat!

Ev sahibi olmak isteyen binlerce kişi konut kredisi kullanıyor. İşte konut kredisi kullanmak isteyenler için kredi faizlerindeki son durum...



Konut sahibi olmak isteyen birçok vatandaş nakit olarak ev fiyatının tamamını ödemesini yapamadığı için bankalardan kredi imkanı sağlıyor. Vatan Gazetesi'nden Özlem Atila'nın haberine göre; birkaç ay öncesini kadar 2 ile 3 arasında olan konut kredisi faiz oranları Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Ağustos ayında Ziraat Bankası’nın faiz oranını 0.99’a çekmesiyle faiz oranları son zamanların en düşük seviyesine geriledi. Ziraat Bankası’ndan sonra Ziraat Katılım, Halkbank ve Vakıfbank, konut kredisi faiz oranını 0.99’a çekti. Devlet bankaları sonrasında özel bankalar da faiz oranlarını düşürdü.

19 Eylül itibarı ile özel bankaların güncel konut kredisi faiz oranları şöyle;
 
TEB: 1.15
 Akbank: 1.17
 İşbankası: 1.17
 Albaraka: 1.19
 Yapıkredi: 1.26
 Garanti: 1.26
 Alternatifbank: 1.30
 ICBC: 1.36

Konut kredisi vadesi ne kadar?

Konut kredi vadesi genel olarak 120 ay oluyor. Fakat Devlet bankaları faiz oranını azaltırken aynı zamanda vade süresi de uzuyor. Vatandaşlar 180 aya kadar vadeli konut kredisi kullanılabiliyor. Buna göre taksit miktarı düşse de faiz maliyeti artıyor. Bu durumda cebinizden her ay daha az para çıkıyor ancak toplamda daha fazla faizle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Vade azaldıkça ödenen taksit miktarı artarken, toplam maliyet düşüyor. Bu denkleme oranla belirleyici olan aylık gelir oluyor. Başka bir deyişle en fazla ne kadar taksit ödeyebiliyor.

Konut kredisi faiz oranları daha da düşer mi?

Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını 0.99 olarak uygularken, anlaşmalı konut projelerinde bu oran daha da düşüyor ve 0.79 oluyor. Böylece anlaşmalı projeleri tercih eden vatandaşlar daha az faiz ödüyor. 

Yüksek faiz oranı ile kredi kullananların durumu

Faiz indiriminden önce yüksek faizle konut alan vatandaşlar için bazı şartlar kapsamında yapılandırma imkanından yararlanılabiliyor. Eflasyona dayalı konut kredisi kullanarak bankalara başvuru yapıp yapılandırma fırsatından faydalanabiliyor. Fakat sabit faizler kredi kullananlar için henüz yapılandırma fırsatı bulunmuyor. 

Kredi transferi imkanı

Yüksek faiz oranıyla kredi kullanıp ve sabit faiz kullandıkları için yapılandırma fırsatı bulunmayan vatandaşlar kredi transferi yapılabiliyor. Ancak devlet bankalarında transfer yer almıyor. Bu nedenle özel bankalar tercih edilebiliyor. Burada dikkat edilmesi nokta ise karlılık oranı oluyor. Kredi transferi yapılırken belirli miktara göre ücret ödenmesi gerekiyor. 

Konut kredileri daha da düşer mi?

Konut kredileri devlet bankalarında son bir yılın en düşük seviyesine düşüyor. Özel bankalarda ise düşme eğilimi devam ediyor. Özellikle kredi transferi yapmak isteyenlerin biraz daha beklemesi gerekiyor.

Ne kadar konut kredisi kullanılabilir?

Almak istediğiniz evin fiyatının yüzde 80’ine kadar konut kredisi kullanabiliyorsunuz. Ancak size ne kadar kredi çıkacağı ise gelirinize göre değişiyor. Aylık taksitler toplam gelirinizin yüzde 60’ını geçmeyecek şekilde konut kredisi sunuluyor.


Geri Dön