19 / 04 / 2024

Konut kredisinde ‘vadeyi uzat taksiti düşür’ dönemi başladı!

Konut kredisinde ‘vadeyi uzat taksiti düşür’ dönemi başladı!

Konut kredisinde faiz oranlarının düşmesi, bankaların uzun vadeli kredilere daha ılımlı yaklaşmasına neden oluyor...




Konut kredisinde faiz oranlarının düşmesi, bankaların uzun vadeli kredilere önceki dönemlere kıyasla daha ılımlı yaklaşmasına neden oluyor.Tuğba Hacıbayramoğlu’na göre, bankalar 180 ay vade seçeneğinde bile konut kredisi faizlerinde önemli indirimler yapıyorlar ve bugünkü koşullarda ayda 750 TL ödeyerek 180 ay vadeli konut kredisi kullanmak mümkün.

Bankaların 1 yıl önce 60 ay vadeli kredilerde bile uygulanmayan faiz oranlarını şu sıralar 180 ay vadeli konut kredileri için uyguladığını belirten Hacıbayramoğlu, “Konut kredisi kullananların en büyük sorunlarından biri, ödemeleri yüksek olduğu için beğendiği evi satın alamamak ya da aylık taksit ödemelerinde zorlanacağını düşünmek. Oysa bankalar içinde bulunduğumuz dönemde 120 ay ve üzeri vadeli kredilere eskiye oranla daha sıcak bakıyorlar ve 180 ay vadeli kredi için faiz oranlarını da düşük tutuyorlar. Bu da özellikle gençler için avantajlı bir durum olarak öne çıkıyor” açıklamasını yaptı. 


Kira artarken kredi faizi sabit kalıyor 


Konut kredisi faizlerindeki bu düşüşün ev sahibi olmak isteyen kiracılar için oldukça avantajlı olduğunu belirten Hacıbayramoğlu, “Ayda 700 TL civarında kredi taksiti ödeyebilecek durumda olan tüketiciler 75.000 TL konut kredisi çekebilirler. 180 ay vadeli 75.000 TL konut kredisinde taksitler %0,73 faiz oranıyla 750 TL’ye denk geliyor. Üstelik kira her yıl artarken kredi ödemelerinin sabit kalması gibi bir durum da söz konusu. Bu da ev sahibi olmak isteyenlere önemli bir avantaj sağlıyor” yorumunda bulundu. 


Bankalar uzun vadeli kredilere sıcak bakıyor 


Kiranın 10 yıl içinde enflasyon oranında artacağı ama kredi taksitlerinin sabit kalacağı göz önüne alındığında ev alanların kazançlı çıkacağını belirten Hacıbayramoğlu, “Tabii bu süre zarfında evin kazanacağı değer de önemli bir faktör. Tüketici genç sayılabilecek bir yaştaysa, eşi de çalışıyorsa, bankalar uzun vadeli kredilerde eskisi kadar katı tutum sergilemiyorlar. 240 ayın geri ödemesi belki çok yüksek gelebilir. Ancak 180 ay vade gerek faiz oranı gerekse toplam geri ödemesi nedeniyle daha tercih edilebilir bir kredi türü gibi görünüyor” dedi. 

 


Geri Dön