25 / 04 / 2024

Konut kredisini yapılandıranlara dikkat çeken çağrı!

Konut kredisini yapılandıranlara dikkat çeken çağrı!

Konut kredisi yapılandırmalarına yönelik çok sayıda yargı kararına rağmen bazı bankalar komisyon ya da erken ödeme tazminatı alıyor. Söz konusu ücretler için gerekli yasal mercilere başvurulması durumunda paralar geri iade ediliyor.



Düşen kredi faizlerinin ardından yüksek oranla çekilen konut kredisini yapılandırmak için bankaya başvuruda bulunan vatandaşa dosya masrafının yanı sıra başka bankaya taşıyor ise yasal olarak vadesine göre yüzde 2 olurken erken kapatma cezası veriliyor.

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; ancak son zamanlarda kimi bankalar bu ücret kalemlerine, komisyon ücretini ekledi. Yapılandırma için başvurulan kredinin ödenmemiş kalan kısmı üzerinden alınan yüzde 1’lik ücretin hiç bir şekilde yasal dayanağı ise yok. 

EMSAL KARARLAR VAR

Öyle ki söz konusu ücretle ilgili bir de emsal mahkeme kararları yer alıyor. Vatandaşın lehine verilen kararda komisyon ücreti diye bir ücretin banka tarafından kredi yapılandırması sırasında tüketiciden alınamayacağı ifade edilirken bu karar ise şu şekilde anlatılıyor: 

“Bankayı yeniden yapılandırmaya zorlamak yasal olarak mümkün olmamakla birlikte banka kendi inisiyatifiyle yapılandırmayı kabul ettiğine göre tüketiciye yapılandırma ile ilgili faiz oranını her şey dahil olmak üzere net biçimde ve kalan süre için ödenecek taksit tutarını bildirerek yapmak zorundadır. Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır.''


Geri Dön