29 / 03 / 2024

Konut krizi nasıl çözülür?

Konut krizi nasıl çözülür?

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye genelinde yaşanan konut krizinin çözümünde planlı bir şekilde özel sektörün yeni konut üretiminin teşviki ile çözülebileceğini kaleme aldı. 



Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye genelinde yaşanan konut krizinin çözümünde planlı bir şekilde özel sektörün yeni konut üretiminin teşviki ile çözülebileceğini kaleme aldı. İşte Soner Keleş'in  o yazısı...

Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik krizler, Türkiye'nin lokomotif sektörü olan gayrimenkul sektörünü de derinden etkilemektedir. 2020 yılından bugüne dünya ekonomileri pandemi, küresel arz ve talep şokları, emtia fiyatlarındaki hızlı tırmanış ve yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Rusya-Ukrayna krizinin çatışma boyutuna ulaşmasıyla ise enerji ve gıda krizi hızla dünyanın gündemine girdi. Bütün bunlara eklenen konut krizi ise Türkiye’ye özgü sorunlarla da birleşince sabit gelirli yurttaşlar için ev sahibi olmanın hayal olduğu bir döneme evrildi.  

Konut krizi nasıl çözülür?

Sorunun temelinde son yıllarda konut arzının azalması yatmak ile birlikte sektörde yeni konut üretimin azalması en temel olumsuz etken oldu. 2007-2017 arasında yılda ortalama 1,3 milyon konut üretildiği ancak günümüzde Türkiye’nin yıllık ortalama 800 bin adet konut ihtiyacı olduğu bir ortam da 2018-2021 yılları arasında ortalama konut üretimi 550-600 bin adete düştü. Konut üretimin azalmasının başlıca nedenleri arasında inşaat maliyetlerindeki hızlı artış, imarlı arsa üretiminin azalması, merkezi yerlerde arsa fiyatlarının yükselmesi, konut edinimi için finansal enstrümanların yetersizliği, konut kredisi oranlarının yüksekliği ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar başlıca sorunlar arasında yer alıyor. 


Geri Dön