26 / 04 / 2024

Konut reklamları insanları kandırıyor mu?

Konut reklamları insanları kandırıyor mu?

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "konut reklamları" konulu yazı yazdı.



Son günlerde görsel yayın, yazılı basın ve internet ortamında reklamı yapılan bazı projeler hakkında araştırma yaptım. Bu reklamlardan birinde ünlü oyuncuların oynadığı, aile sitesi diye tanıtımını yaptığını gördüm. Ancak projenin söylenen ilçe ile alakası olmadığı yapıldığı yerin başka bir ilçede olduğu ortaya çıktı. Bu sebeple günümüzde televizyon, gazete gibi yayınlarda dönen reklamların neredeyse %80 i inşaat projelerinden oluşuyor. Ancak bu reklamı yayınlayan kuruluşların projeler hakkında bilgiye ne kadar sahip oldukları tartışılır duruma geldi. Çünkü televizyonda yayınlanan bir konut projesi söylenen yer ile yapıldığı yer bilinmiyor ise bunu yayınlayan kurumun bu konuda araştırma yapmadığı ortaya çıkıyor. 4077 sayılı tüketici hakları kanununda ve 4822 sayılı kanunla da yapılan değişiklikler de belirtildiği gibi. 


4822 sayılı kanun- Madde 16- (Değişik: 6/3/2003-4822/23 Md.)

 


Ticari reklam ve ilânların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.

 


Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapılamaz.


Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal ve hizmetlerin karşılaştırmalı reklamları yapılabilir. 


Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddiaları ispatla yükümlüdür.


Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdürler.


Bu durumda reklamı veren yayınlayan ve bu reklamlarda oynayanlar insanları kandırmış olmuyorlar mı? 


Ayrıca Madde 17- (Değişik: 6/3/2003-4822/24 Md.)


Ticari reklam ve ilânlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemek, bu ilkeler çerçevesinde ticari reklam ve ilânları incelemek ve inceleme sonucuna göre, 16 ncı madde hükümlerine aykırı reklam ve ilânları üç aya kadar tedbir için durdurma ve/veya durdurma ve/veya aynı yöntemle düzeltme ve/veya para cezası verme hususlarında görevli bir Reklam Kurulu oluşturulur. Reklam Kurulu kararları Bakanlıkça uygulanır.


Reklam Kurulu, ticari reklam ve ilânlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemede; ülke koşullarının yanı sıra, reklamcılık alanında evrensel kabul görmüş tanım ve kuralları da dikkate alır.


Buna göre oluşturulan reklam kurulunun da burada daha hassas davranması gerekiyor. Sonuç olarak projenin yapıldığı ilçedeki konut ile söylenen ilçedeki aynı özellikteki bir konutun fiyatı nerede ise yarı yarıya olduğu ancak bu kullanılarak insanlar yanıltılıyor. Peki bu insanlar bu projeye bakmaya gittiklerinde bunu anlamayacaklar mı?  Elbette anlayacaklardır. Ama aklıma şu geliyor nasıl olsa reklamla kandırdık buraya kadar getirdik şimdi de evi kandırarak satarız diye düşünüyorlar herhalde. Bence insanların akılları ile dalga geçmeyin bu yolla hiçbir yere varamazsınız ancak kendinizi kandırırsınız, çevrenizde ünlü sanatçılarla reklam yapıp söylenen ilçe ile yapılan ilçenin farklı olduğu bir sürü proje var. Kimi yarıda kalmış kimi ise başlamadan bitmiş. Özellikle bu reklamları yayınlayan kuruluşların ve oynayanların doğruluklarını araştırmadan karar vermemeleri gerekiyor.


 

Site yöneticisinin 4 bahanesi!

 


Geri Dön