25 / 04 / 2024

Konut sahibi olurken iyi araştırmak gerekiyor!

Konut sahibi olurken iyi araştırmak gerekiyor!

Konut sahibi olurken iyi araştırın Yfeni konutlar, hem sunduğu modern yaşam tarzı hem de deprem yönetmeliklerine uygunlukları ile tüketiciyi cezbediyor. Ancak yeni ev alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var...



Kalite, fiyat, evin yapım şekli, konumu gibi birçok konuyu araştırmadan yeni bir ev almayı aklınızdan geçirmeyin. 

75 milyon olan Türkiye nüfusunun 2023'e kadar 85 milyona ulaşacağı kentleşme oranın ise yüzde 77'lerden yüzde 84'e çıkacağı tahmin ediliyor. Kentleşme oranındaki artış, binaların eskime payları ve kentsel dönüşüm dikkate alındığında Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda her yıl 700 bin yeni konuta ihtiyacı olacak. 


Peki yeni konut alırken nelere dikkat etmeliyiz? öncelikle o evin ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor. İşyerine uzaklık, ulaşım gibi olanakların yanısıra evin yakınlarında okul olup olmadığı, evin diğer aile bireylerinin işyerlerine ya da okullarına mesafesi de önem taşıyor. 

GÜVENİLİR OLMALI Konut alırken evin fiyatı da önem taşıyor. Beğendiğiniz evlerin fiyatlarını birbiriyle karşılaştırırken evlerin satış bedeli ile kira bedellerini baz alabilirsiniz. Satış bedelinin kiraya bölünmesi ile evin kaç yılda kendini amorti edeceği kabaca hesaplanıp alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapılabilir. Ev alırken dikkat edilecek bir başka konu ise güven. Bilinen şirketlerden konut alın. Piyasada güvenilir markaları kolaylıkla tercih edebilirsiniz. İkinci el ya da piyasada bilinmeyen şirketlerden konut alacaksanız mutlaka inşaattan konut sigortası gibi ilave sigortalar önerir. 

Bunlar ek maliyet değil güvence olarak görülmeli. 

Yatırım amacıyla alınacak konutlarda düşük maliyetle yüksek getiri hedeflendiğinden, gelişen bölgeler daha ön plana çıkar. Hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi kurumların bulunması konutun bulunduğu bölgeye değer katar. 

Maketten konut satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususların başında, satışın tapu sicil muhafızlığında yapılması gerektiğidir. 

ARAŞTIRMANIZI YAPIN Aksi takdirde satışın bir geçerliliği olmayacaktır. Maketten bir gayrimenkul alındığında mutlaka tapuda şerh ettirmek gerekir. Yalnız, beş yıl içerisinde kesin satış gerçekleşmezse, tapu sicil muhafızlığınca şerhin de bir hükmü kalmıyor. 

Bu tür risklere karşılık yine de maket projeden konut almak isteyenler inşaat firmasının geçmişini, daha önce hayata geçirdiği ve geçiremediği projeleri, teslimlerin zamanında gerçekleşip gerçekleşmediğini, kalitesini araştırmalı, ilgili arsanın ya da inşaatın tapu kayıtları incelemelidir. 

Kaba inşaatı tamamlanan projelerden konut satın alırken, ruhsatlı olup olmaması, inşaat kalitesi ve hızı gibi noktalar incelenmelidir. İnşaatı bitmiş, oturmaya hazır ve içinde yaşamın başladığı projelerden konut almak alıcıya daha çok güven verir. Çünkü alacağı konut, yaşayacağı alan ve hatta komşuları bellidir. 

anlayan uzmanlara danışın. Binanın depreme dayanıklılığını ve inşaatın kalitesini araştırın. 

TAPUYA DİKKAT Eğer kredi kullanarak bir evi satın alacaksanız, evin tapudaki durumu önem taşıyor. Kat mülkiyeti olmayan, hisseli, ipotekli konutlar için bankalar kredi kullandırmaz. 

Bu nedenle karar vermeden önce konutun tapudaki durumunu da öğrenmeniz gerekiyor. Konut kadar kredilerin de karşılaştırılması önemli. Bunun için sadece faiz oranlarını karşılaştırmak yetmez. Kredi masrafları ile birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutar üzerinden bir karşılaştırma yapmak bu konuda en sağlıklı olan yöntemdir. 

Konut kredilerinde banka da satıcı gibi evi alan kişiye karşı sorumlu. Bu nedenle projeden konut alımında kredi için bankalarla anlaşma yapmış firmalardan yana tercih kullanın. Böylece evin zamanında teslim edilmemesi, kusurlu olması gibi durumlara daha az rastlanır. 

Konut kredisinde sadece deprem sigortası zorunludur. Bankalar hayat sigortası ya da Yeni konutlar birçok özellikleri ve yapısıyla tüketicinin dikkatin, çekiyor. 


Ev sahibi olurken dikkat edilmesi 9erekenbazı noktalar da var. Kalite fiyat ve evin konumu iyi araştırılması gerekiyor.


Habertürk


Geri Dön