27 / 04 / 2024

Konut satış rekorunun faydası var mı?

Konut satış rekorunun faydası var mı?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında konut satış rekorunu ve rekorun faydalarını anlattı. İşte Kumbasar'ın o yazı...



2014'te yaklaşık 1 milyon 165 bin olan konut satış rakamı, cuma gönü açıklanan verilere gore 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 ile bir önceki yıla oranla %10.6'lık bir aftış gösterdi.

İki gündür konut sektöründe satış rakamlarındaki bu rekor konuşuluyor. İki seçim atlattığımız bir yıl olmasına rağmen 2015'te rekor kırılmış olması, 2016 için önemli bir umut oldu. Konut geliştiricileri, beklemeye alınan alım iştahının 2016'da da artarak devam edeceğini düşünüyor. Gelelim sürekli sorulan soruya; yeni konut alıcıları açısından bu rekorun ne anlamı var? Bu rakamların sektör için ve Türkiye ekonomisi için çizdiği çerçeve çok daha kıymetli. Konut alıcıları, bu rekor rakamlarından ancak şu sonuçları okuyabilir:


-Konut geliştiricileri seçimlerin yarattığı olumsuz havadan da seçim sonrasındaki terör olayları hatta bir iç savaş ortamından da Rusya gerginliğinden de tamamen sıyrılmış durumda.


-Bu hava, özellikle sektörün en yoğun ayı olan Mayıs'ta fiyat listelerine yansıyacaktır.


-Bekletilen yeni projelerin çıkışları yılın ilk çeyreğinde gerçekleşecektir.
Bu sonuçlar, sektörün her geçen yıl daha güçlü bir hale geldiğinin göstergesi olarak yorumlanmalı.


Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön