23 / 04 / 2024

Konut kredisi KKDF muafiyeti var mı?

Konut kredisi KKDF muafiyeti var mı?

KKDF, Kredinin faiz ve anapara kur farkı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan ve müşteriden tahsil edilen, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu olarak tanımlanıyor. Peki, konut kredisi KKDF muafiyeti var mı?



Konut kredisi KKDF muafiyeti var mı?

KKDF, Kredinin faiz ve anapara kur farkı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan ve müşteriden tahsil edilen, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu olarak tanımlanıyor. 


6802 sayılı Kanun gereğince Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutuluyor.



KKDF banka tarafından faiz ve ana para ile birlikte müşteriden tahsil ediliyor. Peki, konut kredisi KKDF muafiyeti var mı? Konut kredisi KKDF muafiyeti kalktı mı?


Konut kredisi mevzuatı gereğince bu vergiler konut kredilerinde sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Buna göre, konut kredisinde KKDF muafiyeti bulunuyor.


Ancak,  2014-2018 yıllarını kapsayan kalkınma planı gereğince bu muafiyet ikinci konutlar için kullanılan kredilerde kaldırılıyor.


Konut kredisi KKDF muafiyeti, 1. konutlar için devam ederken, daha sonraki alınan konutlar için uygulanmıyor.



İpotekli konut kredisi kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön