23 / 04 / 2024

İşyeri emlak vergisi muafiyeti var mı?

İşyeri emlak vergisi muafiyeti var mı?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, mesken ve işyerleri emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki, işyeri emlak vergisi muafiyeti var mı?



İşyeri emlak vergisi muafiyeti var mı?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, mesken ve işyerleri emlak vergisine tabi tutuluyor.


Vergi ödemeleri kapsamında bazı muafiyetlikler bulunuyor. Emlak vergisinde "sıfır oranlı emlak vergisi" olarak nitelendirilen bu uygulama yalnızca mesken sahipleri için geçerli oluyor. Buna karşın arsa, arazi ve işyeri emlak vergisinden muaf tutulmuyor.


Emlak vergisi muafiyet koşulları

200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olan;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Yukarıda da görüldüğü üzere 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip kimseler, belediyeye bildirimde bulunarak emlal vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Emlak vergisinden muaf olmayan gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunu ödemesi gerekiyor.


2014 yılına ait emlak vergisinin ilk taksiti en son 2 Haziran 2014 yılında, ikinci taksitleri ise Kasım ayında ödecek. 


Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Emlak vergisi itiraz hakkı!


Geri Dön