26 / 04 / 2024

Ev hanımı kira gelir vergisi muafiyeti var mı?

Ev hanımı kira gelir vergisi muafiyeti var mı?

Kira gelir vergisi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Vergiyi istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenker ödüyor. Peki, ev hanımı kira gelir vergisi muafiyeti var mı?



Ev hanımı kira gelir vergisi muafiyeti var mı?

Kira gelir vergisi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Vergiyi istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenker ödüyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,


(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar yıllık beyanname veriyor.


Peki, kira gelir vergisinde ev hanımları için muafiyet uygulaması bulunuyor mu? Ev hanımı kira gelir vergisi muafiyeti var mı?


Kira gelir vergisinde ev hanımları için özel muafiyet uygulaması bulunmuyor. İstisna sınırını aşan kira geliri olan ev hanımları başka geliri olmasa da vergi mükellefi oluyor.


Vergi için beyannameler 25 Mart'a kadar verilirken; ilk taksit ödemeleri ise 31 Mart'ta sona eriyor.




Emekli kira geliri muafiyeti var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön