26 / 04 / 2024

Konut satış sözleşmesi cayma hakkı 2015!

Konut satış sözleşmesi cayma hakkı 2015!

Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi üstlendiği konut satış sözleşmesinden cayma hakkı bulunuyor. Peki, bu hak nasıl kullanılır? Konut satış sözleşmesi cayma hakkı 2015..



Konut satış sözleşmesi cayma hakkı 2015!

Konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan alıcıların birtakım hakları bulunuyor. Bu hakların başında konut satış sözleşmesinden cayma hakkı geliyor.


Cayma hakkının kullanılma şartları, süresi ve usulüne ilişkin bilgiler ile cayma hakkının kullanılma şartları, süresi ve usulüne ilişkin bilgilerin sözleşmede yer alması gerekiyor.


Tüketici Kanunu ve yönetmelikleri gereğince, konut satış sözleşmesini imzalayan kimselerin 14 günlük cayma hakları bulunuyor. Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. 


Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.


Cayma hakkının kullanılması durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge cayma bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç on dört gün içinde tüketiciye geri verilir.


Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.



Ön ödemeli konut satışı hakkında yönetmelik 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön