24 / 04 / 2024

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde cayma hakkı!

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde cayma hakkı!

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.



Tüketicilerin 10 bin 390 lira üzerindeki uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu oldu. Bu yeni düzenleme konutta cayma ve sözleşmeden dönme hakkından doğan anlaşmazlıkları da ilgilendiriyor.

Dava açmadan önce

Yeni yargı paketi kapsamında Resmi Gazete'de 28 Temmuz 2020'de yayımlanarak, yürürlüğe giren yasayla, tüketicilerin 10 bin 390 lira üzerindeki uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu hale getirildi. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, bu kapsamdaki müracaatlar en fazla 28 günde sonuçlandırılacak. Tüketiciler arabulucuya ücretsiz başvuracak. Anlaşma sağlanamazsa mahkeme yolu açık olacak.


İade talepleri 

Bu yeni düzenleme ön ödemeli konut satış sözleşmelerinden doğan anlaşmazlıkları da ilgilendiriyor. Tüketici Hukukunda Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi kitabının yazarı Avukat Hanife Kara, yeni yasa kapsamında tüketicinin ön ödemeli konut satış sözleşmeleri nedeniyle satıcıya ödediği bedelin iadesi talebiyle açacağı davalardan önce arabulucuya başvurmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Mülkiyet için geçerli değil

Uyuşmazlık konutu alacağın 10 bin 390 liranın altında kalması halinde tüketici hakem heyetine başvuru gerekeceğini anlatan Kara, "Yeni yasa hükmü ile artık bu tutarın üzerindeki alacaklar için ise tüketicinin tüketici mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu hale gelmiştir. Ancak sözleşmeye konu taşınmazın mülkiyetinin konu edildiği davalarda ise arabulucuya başvurma zorunluluğu aranmayacaktır." dedi.

Hangi durumlarda vazgeçilebilir

Tüketici bir konutu satıcısından devir ve teslim almadan önce satış bedelini kısmen veya tamamen ödemeye başladığı sözleşmelere ön ödemeli konut satış sözleşmesi denildiğini hatırlatan Hanife Emine Kara, tüketicinin haklarını şu şekilde sıraladı:

-Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

-Ayrıca sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin sözleşmeden dönme hakkı vardır.

-Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, vergi, harç ve benzeri masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'sine, 3 ila 6 ay arası için yüzde 4'üne, 6 ila 12 ay arası için yüzde 6'sına ve 12 ila 24 ay arası için yüzde 8'ine kadar tazminat ödenmesi isteyebilir.

-Yine satıcının taşınmazı süresinde teslim edememesi gibi sair sözleşmeye aykırılık hallerinde de tüketicinin sözleşmenin feshi ile ödediği bedelin iadesini talep etmesi mümkündür.

 

Ön ödemeli konut almak isteyenlere 'yapı ruhsatı' uyarısı!


Geri Dön