28 / 03 / 2024

Konut satışında ekspertiz şartı!

Konut satışında ekspertiz şartı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki bütün ev, iş yeri ve arsaların gerçek değer haritasını çıkaracak. Buna göre; konut satışında ekspertiz şartı aranacak.



Harita, gayrimenkuldeki yükseliş ve düşüşleri de anlık gösterecek ve tapu kaydında da bu değer esas alınacak. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2022 yılında geçilmesi planlanan bu düzenleme öncesinde bu yıl içinde ara formül olarak tapuda ‘ekspertiz şartı’ devreye girecek.

Konut satışında ekspertiz şartı!

Era Gayrimenkul Genel Müdürü Can Özatay “Bakanlığın bu formülü; değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor. Aslında mart ayının başından itibaren yabancıya konut satışında da değerleme raporu zorunluluğu fiili olarak başladı. Gayrimenkul satışlarında ekspertiz şartı getiren bu formülün yabancının yanı sıra yerlide de uygulanması halinde inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilecek, tapu harcı artacak, Türkiye’nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması sağlanacaktır” diye konuştu. 

Konut satışında ekspertiz şartı!

MUAFİYET İSTENİYOR  

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise 2018 yılında 2 milyon 500 bin tapunun el değiştirdiğini, bu satışlardan 10.72 milyar liralık gelir elde edildiğini ifade etti. Akbal, 2009’da söz konusu rakamın 1.8 milyar liraya ulaştığını ifaderek “Aslında gelinen noktada devletin tapu harcında verimliliği artırdığını görüyoruz. Ancak doğru değerlemeyle bu verim artırılabilir. Burada önemli olan ev sahipliği oranı” dedi. Her 100 kişinin 60’ının evinin bulunduğunu ifade eden Akbal “İlk evini alan en azından tapu harcından muaf tutulsa sektörü de hareketlendirmek adına kıymetli bir adım atılmış olacaktır” açıklamasında bulundu. 

Tapu’da 11 milyarliralık işlem yapıldı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, geçen yıl 2,5 milyon gayrimenkul (konut, iş yeri, arsa, tarla) satıldı. Bu gayrimenkullerden elde edilen tapu harcı 10 milyar 72 milyon liray ulaştı. Tapuda geçen yıl yapılan toplam işlem ise 8.9 milyon adet olurken toplam gelir ise 11 milyar 291 milyon lirayı aştı. 2018 yılında tapu harcı geliri önceki yıla göre yüzde 5,58 artış gösterdi. Söz konusu rakam önceki yıl 10,7 milyar liraydı. Tapudan elde edilen harç geliri 2009’da 1.8 milyar lira oldu.

Tapu harcı geliri 11 milyar lirayı aştı!


Geri Dön