19 / 03 / 2024

Temmuz'da konut satışında kredi kullanımı yüzde 14!

Temmuz'da konut satışında kredi kullanımı yüzde 14!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2019 sonuçları açıklandı. Verilere göre; Temmuz ayında krediyle konut satışı yüzde 14'te kaldı. Senetle konut satışı bir önceki aya oranla 8 puan arttı.



‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 49'u bitmiş, yüzde 51'i bitmemiş konut projelerinde yapıldı.Temmuz ayında banka kredisi kullanımı yüzde 14'lük oranla iki ay öncesiyle aynı kaldı. Ancak senet kullanımı bir önceki aya göre 8 puan arttı. Markalı konut satışlarının yüzde 5'i yabancılara yapıldı. Temmuz ayında fiyat artışı bir önceki aya göre 0,32, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 2.75 oranında gerçekleşti.  

Temmuz da konut satışında kredi kullanımı yüzde 14!


‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Temmuz ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 14 olan banka kredisi kullanım oranının Temmuz ayında da aynı kalması, sektörün yüksek faizden olumsuz etkinlendiğini gösteriyor. Ancak Ağustos ayının ilk günlerinde kamu bankalarının başlattığı faiz indirimi hamlesiyle, özellikle beklemede olan kesimler harekete geçecek ve konut kredisi kullanımı yeniden artacaktır. Konut kredisi kullanım oranındaki artışı Ağustos ayı itibarıyla görmeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Temmuz da konut satışında kredi kullanımı yüzde 14!


REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa Temmuz ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.32, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.75 oranında artış gerçekleşti. Stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde, Temmuz ayında stoklarda adet bazında erime oranı yüzde 2.32 seviyesinde görünüyor. Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 49’u bitmiş, yüzde 51’i ise bitmemiş konut stoklarından oluşuyor. Konut bedeli ödeme yöntemlerini incelendiğimizde, Temmuz ayında Haziran ayına göre senet kullanımında yüzde 21'lik bir artış, peşinatlı alımlarda ise yüzde 16'lık bir azalış olduğunu gözlemlemekteyiz."

Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.32

Markalı projeler olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.75 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 86.60 oranında nominal artış gerçekleşti. Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Temmuz ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.32 oranında artış, 2+1 konut tipinde yüzde 0.42 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.26 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.18 oranında nominal artış yaşandı.


Yabancılara satılan konutların yüzde 38’i 1+1

Temmuz ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 5’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 38 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Peşinat oranı yüzde 42

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Temmuz ayında peşinat kullanımının yüzde 42, banka kredisi kullanımının yüzde 14 ve senet kullanım oranının yüzde 44 seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi. Haziran ayında peşinat kullanımı  yüzde 50, senet kullanımı yüzde 36, banka kredisi kullanımı ise yüzde 14 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı yüzde 2.32

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 2.32 oranında erime kaydedildi. Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 49’u bitmiş, yüzde 51’i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

 

Temmuz da konut satışında kredi kullanımı yüzde 14!

 Temmuz da konut satışında kredi kullanımı yüzde 14!

Son 4 senede Türkiye'den en çok konut alan ülkeler!

Ankara'da 2019'un ilk yarısında 48 bin 814 konut satıldı!


Geri Dön