25 / 04 / 2024

Konut satışında vites yükselten adım!

Konut satışında vites yükselten adım!

Faiz hassasiyeti olan tüketicilerin tercih ettiği faizsiz konut edindirme sistemi artık hem yasal hem daha sağlam zeminde hizmet sunacak.



Faiz hassasiyeti olan tüketicilerin tercih ettiği faizsiz konut edindirme sistemi artık yasal zemin üzerinde hizmet sunacak. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; kısa bir süre önce kamuoyunun gündeminde olan Tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınması teklifi yasalaştı. Meclis'te kabul edilen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile beraber tasarruf finansman şirketlerinin fon havuzundaki paralar amacı dışında kullanılamayacak ve haczedilemeyecek, şirketler, faizsiz esaslara göre faaliyette bulunacak. Tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon TL olacak. 

Konut satışında vites yükselten adım!

Kavramlar netleşti

Kurulması öngörülen tasarruf finansman faaliyeti ile ilgili yapı ve süreçlerin daha iyi anlaşılabilmesi için “organizasyon ücreti”, “tahsisat”, “tasarruf finansman faaliyeti” ile “tasarruf fon havuzu” gibi kavramlar kapsama alınacak. Söz konusu şirketlerin kuruluş izinleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) en az 5 üyesinin aynı yöndeki oyuyla verilebilecek. Tasarruf finansman şirketleri sadece konut, çatılı iş yeri veya taşıt ediniminden ortaya çıkan borçları finanse edecek.

Cayma hakkı var

Bu şirketler, tasarruf finansman sözleşmeleri dışında finansman sunamayacak ve sadece yurt içinde tescil edilmiş konut veya taşıt alımlarını finanse edebilecek. Şirketler, tasfiye sürecinde yeni müşteri bulamayacak, sunulan plana uyulmaması veya söz konusu işlemlerin müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratacağının tespit edilmesi halinde BDDK kararıyla iradi tasfiye izni iptal edilebilecek. Müşterinin, sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe sunmadan cayma hakkı bulunacakk. Bu durumda katılım bedeli dahil tüm tasarruf geri ödenecek. Müşteri, tasarruf finansman sözleşmesinin tasarruf süreci bitimine kadar sözleşmede fesih hakkı olacak. Bu kapsamda katılım bedeli şirkette kalacak, diğer tasarrufları geri ödenecek. 

Konut satışında vites yükselten adım!

USULE UYMAYANA AĞIR CEZA GETİRİLDİ

Gerekli izinleri almaksızın tasarruf finansman faaliyetleri gösteren kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Cezalar bununla da sınırlı olmayacak. Kendisine devredilmiş koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu para, para yerine geçen evrak, senet veya diğer malları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren tasarruf finansman şirketi yönetim kurulu başkan, üyeleri ve diğer mensuplarına 6 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

Konut satışında vites yükselten adım!

MAĞDURİYET YAŞANMA İHTİMALİ SIFIRLANDI

Tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınması teklifinin yasalaşmasıyla yeni bir sürecin başladığına dikkat çeken sektör temsilcileri, sektör büyüklüğünün ikiye katlanacağı ve mağduriyet yaşanma ihtimalinin sıfıra indirildiği görüşünü savunuyor. 

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununda Değişiklik!

Tasarruf finansman şirketlerine sıkı takip! TBMM'de kabul edildi!


Geri Dön