26 / 04 / 2024

Konut satışları 2017’de arttı mı?

Konut satışları 2017’de arttı mı?

2017’nin ilk 5 ayında konut satış rakamları 2016 yılının ilk 5 ayının yüzde 6 üzerinde seyretti. Gayrimenkul temsilcileri satış verileri ile ilgili görüşlerde bulundu.



2017’nin ilk 5 ayındaki konut satış rakamları 2016 yılının ilk 5 ayının yüzde 6 üzerine ulaştı. Ocak – Mayıs 2017 döneminde 556 bin 784 adet konutun satışı gerçekleşti. 2016 yılına oranla 32 bin 712 adet daha fazla konut satıldı. 


Toplam satış rakamları sevindirici olmasına rağmen gayrimenkul sektörünün en canlı olması gereken dönemde bazı detaylar ise konut sektöründeki satışların düştüğüne işaret ediyor.


İstanbul, Trabzon, Tekirdağ, Kilis, Sakarya’nın da aralarında bulunduğu 14 ayrı ilde satış rakamlarında düşüş yaşandı. KGF kredilerinin de özellikle ticari gayrimenkul alımında kullanılması nedeniyle sektörde bir canlanma yaşansa da artan döviz ve mevduat faizinin konuta göre daha fazla getiri sağlamasının sektörü olumsuz etkilediği düşünülüyor.



Konut satışları 2017’de arttı mı?



Gayrimenkul  sektöründe yıl sonu hedefi olan 1.5 milyon adetlik konut satış rakamını yakalamasının zorlaşabileceği uyarısında bulunuldu. Konut kiralamalarında ise fiyat artışı neredeyse sınırlı sayıda oldu.



Konut satışları 2017’de arttı mı?


TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, ilk beş aydaki düşüşleri değerlendirdi. Erilkun, “Zira ülkemizde satış rakamları 3 büyük şehirle değerlendirilemez. Zirveyi görmesi gereken satış rakamları İstanbul’da dahi gerilemişse total tabloyu daha iyi analiz etmek gerekir’' şeklinde konuştu.



Konut satışları 2017’de arttı mı?


İstanbul’da son 5-6 ayda piyasaya fazla çok proje sunulmasından dolayı fiyatların gerilediğini ifade eden Coldwel Banker Genel Müdürü Adnan Bozbey, “Bu durum da insanları fiyatlar daha da düşer mi beklentisi içine soktuğu için konut ya da proje alıcıları bekleme moduna geçtiler” ifadelerini kullandı. Bozbey, mevduat faizlerinin yüksek seyretmesinin de bekleme sürecini etkilediğini anlatırken,  “Faizde kazanmaya devam ediyor. Ancak gayrimenkul fiyatları artmadığı gibi biraz da düşünce bu da işlem sayısını azalttı. Bir de insanların tatil dönemine girmesi piyasayı hepten durgunluğa itti” dedi.



Konut satışları 2017’de arttı mı?


Era Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay ise 2017'nin genelinde satışların önde gittiğini kiralamaların ise durağan gittiğini belirtti. Atalay, “2017 yılında kiralama bedellerinde bir artış olmadığı halde kiralamaya olan talepte bir artış yaşanmadı. Buna karşılık satılık talebine ilgi devam ediyor” diye konuştu. Satışlardaki hareketliliğin geçen yıl yaşanan tablodan dolayı şirketlerin elinde kalan konut stoğunu bu yıl içinde uygun vade ve fiyatlarla yapılan kampanyalarla satışa çıkarmasından kaynaklandığını ifade eden Atalay, “Bu da kiralama yerine satın almaya yönlendirdi. 1000 lira kira vereceğime 1500 TL taksitle evimi alırım mantığıyla hareket ettiler” şeklinde konuştu.



Konut satışları 2017’de arttı mı?


2016'nın aynı ayına göre konut satışlarının yüzde 8 arttığını vurgulayan REIDIN Türkiye Ülke Müdürü Kerim Bertrand, “İstanbul genelinde metrekare satış fiyatı mayıs ayında ise nisan ayına göre yüzde 1’lik bir artış göstererek 3 bin 811 TL olarak gerçekleşti. İstanbul genelinde metrekare kira fiyatı mayıs ayında ise nisan ayına göre yüzde 1’lik bir artış göstererek 15.88 TL olarak gerçekleşti” dedi.




Dünya


Geri Dön