24 / 04 / 2024

Konut satışları 9 ayın zirvesini gördü!

Konut satışları 9 ayın zirvesini gördü!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, konut sektörünü de etkiledi. Satışlar adeta son 9 ayın zirvesini gördü. Peki bu satışlar konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?



Türkiye'de Haziran 2021'de toplam 124 bin 731 konut satıldı. Hürriyet'ten Gaye Kobal ve Barış Özkan'ın haberine göre, satışlarda her ne kadar bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 29,1 azalma olsa da konut satışları son 9 ayın zirvesini görmüş oldu. Konut satış rakamları masaya yatırıldığında mega kent İstanbul yüzde 19,2 ile en yüksek paya sahip şehir olurken onu yüzde 9,9 ile başkent Ankara, yüzde 5,6 pay ile Egenin incisi  İzmir  takip etti. 

Satışlar konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri önümüzdeki dönemlerde taleple doğru orantılı şekilde konut fiyatlarının da artacağını söylüyor

NORMALLEŞME, SATIŞLARI ARTIRACAK MI?

Konut satışları 9 ayın zirvesini gördü!

Haziran ayı konut satışları ile ilgili önemli açıklamalar yapan  Emlak Danışmanlık Şirketi Türkiye Başkanı Gökhan Taş, “Mayıs ayının yarısının kapanma ile geçmesi ve yine mayıs ayında kapanan işlemlerin de Haziran'a yansıması iyi bir satış grafiği görmemize sebep oldu. Normalleşme gayrimenkul satışını artıracak. Çünkü kapanma dönemlerinde gayrimenkulü görme ve çevreyi tanıma ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Artık bunlar da ortadan kalktı. Aynı zamanda artık insanlar fiyatların düşmeyeceğine dair bir inanış edinmiş durumda. Bu inanış da satışların artmasını etkiledi” dedi.

Konut satışları 9 ayın zirvesini gördü!

Sektör temsilciler ne diyor?

İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, başlayan normalleşme adımlarının satışları olumlu etkilediğini ve bunun devam edeceğini söylerken, satışlarda yaşanan artışın fiyatları da yukarı çekeceğini bildirdi.

Gökhan Taş da  “Konut fiyatlarında geçen yıl yaşanan artış sadece enflasyonu karşıladı. Geçen yıldan bu yıla kadar olan süredeki artış ise enflasyonun biraz üzerinde. Ancak önümüzdeki dönem yeni konutlardaki arzla beraber hem ikinci elde hem de sıfır konutlarda fiyat artışı yaşanacak” şeklinde konuştu.

İKİNCİ ELDE DE FİYATLAR ARTACAK MI?

İkinci el konutlarla ilgili de açıklama yapan Taş, şunları dile getirdi:  “Şu anda 2 yıllık bir projeden alınan 10 bin liralık konut yeniden yapılsa sadece maliyeti 13 bin lira oluyor. Doğal olarak satışı da 15 bin lira üzerinden yapılacak. Dolayısıyla bu artış daha da devam edecek. Türkiye yılda minimum 500 bin sıfır konut ihtiyacının olduğu bir ülke. Sıfır konutlarda bir arz yok ve ikinci el konutlarda da fiyatların düşmeyeceğini gören alıcılar, gayrimenkul ihtiyaçlarını ikinci el olarak gerçekleştirmeye başladı."

Konut satışları 9 ayın zirvesini gördü!

YABANCI SATIŞI DA ARTTI

Açıklanan rakamlara göre, yabancıya gerçekleştirilen satış da bir önceki senenin aynı ayına göre arttı. Yüzde 185,3 oranında artarak 4 bin 748'e ulaşan konut satışında da ilk sırayı yine mega kent İstanbul aldı. Yabancıya konut satışında öne çıkan diğer şehirler şu şekilde: Mersin, Antalya, Ankara ve Bursa.

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Özcan, “Gayrimenkul satışlarına karşı güvenin gelişmesiyle satışlar daha da iyi olacak. Ancak bu konuyla ilgili ciddi yapısal sorunlar var. Emlakçılar dışında turizm sektöründe otelcilik, fuarcılık, turistik eşya satıcılığı yapanlar da gayrimenkul satışı yapıyorlar ve fahiş hizmet bedelleri alıyorlar. İnşaat firmaları da Türk müşteriye ayrı fiyat, yabancı müşteriye ayrı fiyat ile satış yaparak bu durumu destekliyor.” şeklinde konuştu.

Konut satışları 9 ayın zirvesini gördü!

HANGİ BÖLGELER TERCİH EDİLİYOR

Mega kent İstanbul, başkent Ankara, tatilcilerin gözdesi Muğla, Egenin incisi İzmir gibi kentlerde konut satışlarının öne çıktığını kaydeden Özcan, “İstanbul içinde ise havaalanlarına yakın ve fiyatı çok yüksek olmayan bölgeler tercih ediliyor. Ancak tüketicinin gözünde marka bilinirliği olan firmaların yaptığı projeler de bölge ayırımı olmaksızın talep görüyor. Ev tercihini İstanbul’dan yana kullanmayanlar çalıştıkları firmaların üretim yerlerine yöneliyor. Bu şekilde Kocaeli’ye, Mersin’e, Eskişehir’e, Kütahya’ya, Konya’ya gidenler oldu. Bunun dışında yine insanlar İstanbul’dan çok kopamıyorlar. İstanbul’un uzak ilçelerine ya da İstanbul’a yakın iş bulabilecekleri şehirleri tercih ediyorlar.” dedi.

İstanbul’dan Ege kıyılarına doğru bir kaymanın yaşandığını söyleyen Gökhan Taş da “Bu yönelimde pandeminin rolü oldukça büyük. Normalde kısıtlı olan yıllık izinlerinde yazlık bölgelere giden insanlar evden çalışma ile birlikte Ege kıyılarını sadece yazlık değil, kışlık olarak da tercih etmeye başladı. İzmir ve Muğla da çok ciddi bir talep ve fiyat artışı ile karşı karşıya.” dedi.

2021 Haziran'da 134 bin 731 konut satıldı!

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?


Geri Dön