16 / 04 / 2024

Konut satışları arttı!

Konut satışları arttı!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir yaptığı açıklamada, 2014'ün üçüncü çeyreğinde konut satışlarının 2013'ün üçüncü çeyreğine göre arttığını bildirdi.




Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, 2014'ün üçüncü çeyreğinde konut satışlarının 2013'ün üçüncü çeyreğine göre arttığını bildirdi. 


Özdemir, Antalya'daki Latanya City Hotel'da düzenlenen 14. İnşaat ve Çevre Sektör Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, konut sektöründe 2013 yılının Türkiye için bir rekor yılı olduğunu söyledi. Özdemir, geçen yıl 1 milyon 157 bin konut satıldığını, 2010, 2011, 2012 yıllarında satışların 600-700 binler civarında gerçekleştiğini kaydetti.


Geçen yıl ciddi bir sıçrama yaşandığına işaret eden Özdemir, "Bunu ülkemize yapılan yabancı yatırımlara, genç nüfusumuza, deprem gerçeğine ve coğrafyamıza bağlıyoruz" dedi. Konut konusunda yurt dışından yoğun talep aldıklarını dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:


Konut satışları yılı yüzde 2 geride tamamlayacak


"Bu talep Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya'da hissediliyor. Sektörün durumu iyiye gidiyor. Sadece 2014 yılının ilk yarısında 17 ve 25 Aralık girişimleri dolayısıyla ülkemiz ekonomik çalkantıya sürüklenmek istendi. Bu sebeple o dönem dolar yükseldi. Kredi faizleri yükseldi. Söz konusu sebeplerle konut satışında düşüş oldu. Normalde yüzde 40'larda seyreden kredili alımlar yüzde 28'lere kadar geriledi. Nisandan sonra piyasalar risk alma ve yatırım yapma konusunda cesaretlendi. Yatırımcı alıcılar tekrar devreye girdi. 2014'ün üçüncü çeyreğinde konut satışları 2013'ün üçüncü çeyreğini geçti. Satışların 2014 yılını 2013 yılının çok az gerisinde yüzde 1,5-2'lerde tamamlayacağı görülüyor. Bu kadar ekonomik ve siyasi çalkantıya rağmen çok büyük başarıdır. "


Türkiye'deki konut talebinin 2008 yılında dünya genelinde yaşanan krizin ardından artışa geçtiğini belirten Özdemir, "Ülkemiz güvenli yatırım limanı haline geldi. Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında konut sektöründeki talepte çok ciddi bir yükseliş var" dedi.


Özdemir'in konuşmasının ardından Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcıları Haluk Sur ve Ersun Bayraktaroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı "Dünyada ve Türkiye'de Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları" konulu panel düzenlendi.


Zirve bugün sona erecek.




Dünya





Geri Dön