26 / 04 / 2024

Nazmi Durbakayım: Konut satışları arttı ama tatmin edici değil!

Nazmi Durbakayım: Konut satışları arttı ama tatmin edici değil!

TÜİK Konut Satış İstatistikleri'ni değerlendiren İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Konut satışları arttı ama tatmin edici değil" dedi...



İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satış İstatistikleri ile ilgili açıklama yaptı. Durbakayım, açıklamasında, kamu bankalarının konut kredi faizlerinde indirime gitmesinin, tetikte bekleyen talebi harekete geçirdiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Durbakayım, Ağustos ayı satışlarının, yıl ortalamasının üzerine çıkarak 111 bin seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Durbakayım, "Ancak bu satışların konut üreticilerinin arzu ettiği gibi olduğunu söylemek mümkün değil. Satışlar arttı ama tatmin edici değil" dedi.

Nazmi Durbakayım, mevcut satışlarda eksik olan iki önemli nokta bulunduğunu ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Birinci gerçekleşen satışların büyük bölümü, ikinci el pazarında oldu. İkinci eksik nokta ise her ne kadar Türkiye genelindeki ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 168 oranında artış göstererek 34 bine ulaşmış gibi görünse de, bu satışların kaynağında kamu bankaları vardı" 

Durbakayım, bu kapsamda konut kredisine verilen faiz teşvikinin sadece birinci el pazarına yapılmasının ve özel bankaların da söz konusu faiz indirimine destek vermesinin gerekliği olduğunun altını çizdi Durbakayım, diğer taraftan yabancılara gerçekleşen satışların belli bir seviyeye oturması ve istikrar kazanmasının, yıl sonu için koyulan 40 bin hedefinin aşılacağını gösterdiğini söyledi.

2019 Ağustos'ta 110 bin 538 konut satıldı!
 


Geri Dön