25 / 04 / 2024

Konut satışları sokağa çıkma yasağından etkilendi mi?

Konut satışları sokağa çıkma yasağından etkilendi mi?

TÜİK, Ocak ayı konut satış istatistiklerine göre Türkiye'de konut satışları 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,9 azalarak 70 bin 587 oldu. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, satışlardaki düşüşün en büyük nedeninin sokağa çıkma yasakları olduğunu belirtti.



Sokağa çıkma yasakları konut satışlarını vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),ocak ayı konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,9 azalarak 70 bin 587 oldu. Dünya'da Leyla İlhan'ın haberine göre; böylece pandeminin başlangıcındaki nisan ve mayıs ayları hariç satışlar 18 ay sonra ilk defa 100 bin rakaminin altına düştü.

Konut satışları sokağa çıkma yasağından etkilendi mi?

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, faizlerin düşme eğilimine girdiği, konutun güvenli liman olmaya dönüştüğü bu dönemde satışlardaki düşüşün en büyük nedeninin sokağa çıkma yasakları olduğunu söyledi. Hafta sonu ve hafta için 21:00'den sonra uygulanan yasaklar nedeniyle insanların satış ofislere gelemediğini belirten Durbakayım, “Satışlardaki büyük düşüş bundan kaynaklandı” dedi.

Konut satışları sokağa çıkma yasağından etkilendi mi?

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da hem kısıtlamalar hem de yüksek seyreden faizlerin alım iştahını düşürdüğünü belirterek, “İnsanlar sadece zaruri ihtiyaçlarına odaklanmış durumda. Ev değiştirmek bile artık olay. Ayrıca yeni konut üretimi azaldı ve talebi karşılayacak bir portföy de kalmadı. Bu nedenle şubat ayında satışların yine 100 bin altında kalacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

En büyük düşüş yüzde 74.6'yla ipotekli konutta oldu 2021 Ocak ayında ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,2 azalarak 22 bin 268 olurken, ikinci el konut satışları 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,7 azalış göstererek 48 bin 319 oldu.

Türkiye genelinde 2021 Ocak ayında ipotekli konut satıtışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,6 azalış göstererek 10 bin 732 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 15,2 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 2 bin 338 konut satışı ve yüzde 21,8 pay ile ilk sırayı aldı.

İpotekli konut satışının en az olduğu iller 1'er konut ile Ardahan ve Bayburt oldu. Hakkari ve Şırnak illerinde ise ipotekli konut satışı gerçekleşmedi.

Konut satışları sokağa çıkma yasağından etkilendi mi?

Yabancıya satış ne oldu?

Pandemi nedeniyle birçok ülkeyle uçuşların yapılmaması yabancıya satışlara da yansıdı. Yabancılara yapılan konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,5 azalarak 2 bin 675 oldu. Bu oranın uçuş yasaklarının olduğu 2020'nin nisan, mayıs ve haziran ayları hariç tutulduğunda son 30 ayın en düşük satış rakamı oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, ocakta ilk sırayı bin 380 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u 462 konut satışı ile Antalya, 179 konut satışı ile Ankara, 131 konut satışı ile Mersin ve 75 konut satışı ile Bursa izledi. Ocak ayında İran vatandaşları Türkiye'den 459 konut satın aldı. İran'ı sırasıyla, Rusya Federasyonu, Afganistan ve Yemen vatandaşları izledi. Son yıllarda alımlarını artıran Çinliler ise 63 adet satışla 12. sırada yer aldı. 

Ocak'ta 2 bin 675 adet satıldı!

Son 6 ayda ipotekli konut satışları ne oldu? 


Geri Dön