26 / 04 / 2024

Konut sitesi çalışanları da sokağa çıkma yasağından muaf olmalı!

Konut sitesi çalışanları da sokağa çıkma yasağından muaf olmalı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Konut sitesi çalışanları da sokağa çıkma yasağından muaf olmalı" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Salgınlara karşı mücadelelerde en etkili ve önleyici tedbir bulaşın önünü kesmektir. Bu da bir çok ülkede “dışarı-sokağa çıkma kısıtlaması”, “evde kalmak” şeklinde uygulanır. Hepimiz, ülkemizin sağlık ordusunun birer neferiyiz. Sağlık profesyonelleri cephede, seksen milyon ise onlara destekte olmalıdır, yani resmi kısıtlama olsun olmasın, kendi karantinamızı uygulamalıyız.

Özellikle tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de sembol-kalabalık-ticari başkentlerdeki vaka sayısı çok da yüksektir. Bu yüksekliğin açık ara öne çıktığı  başta İstanbulumuz olmak üzere büyükşehirlerimizde de nüfusun çoğunluğu kent merkezinde ve sitelerde ikamet etmektedir. 

Özellikle resmi kısıtlama dönemlerinde, konut sitelerinde, sakinlerin güvenliği, ortamın temizliği, ekipmanın bakımı için var olan site yönetimlerinde çalışan personelin işlerinin başında olması kaçınılmaz bir gerekliliktir.
Çoğu sitenin binlerce bağımsız bölümlerden oluştuğu, blok binalarda yüzlerce kişinin ikamet ettiği ve bunların günlerce evlerinden çıkmayacağı düşünüldüğünde ortaya çıkan güvenlik, temizlik, bakım yükü artmakta ve sürdürülebilirliği ek tedbirleri gerektirmektedir.

Resmi kısıtlama süreçlerinde yalnızca 5188 sayılı Özel Güvenlik kanununa tabi güvenlik personelinin iş maksatlı ulaşımına izin verilmektedir. Oysa sitelerde bekçi, danışma, gözetim adı altında güvenlik hizmeti veren personelin yanında, çöp toplama, tesisat idame maksatlı olarak da personel bulunmakta ve bu personel bazı özel sakinlere de tedarik hizmetinde görevlendirilmektedir.

Büyük sitelerde, bazı personele yatacak-kalacak yer tahsis edilebilme imkanı varsa da, oluşturulabilirse de, bu imkan her bina da imkanlı değildir. İl Pandemi kurullarında bu konunun da,  detay bürokrasiye takılmadan, muhtar-semt karakoluna basit bir dilekçe, Yönetim Kurulu Kararı, Kara Defteri ön kapağı ve mesai listesi ile başvurularak yine basit bir izin belgesi ile mesailerine ulaşması sağlanabilmelidir.

 

Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı


www.konutsitesiyonetimi.com

18 maddede sitelerde yolsuzluk ve rant döngüsü oluşum ortamı!


Geri Dön