26 / 04 / 2024

Konut satışlarının 2016'da artması için kredi oranları düşmeli!

Konut satışlarının 2016'da artması için kredi oranları düşmeli!

Konya’nın önde gelen inşaat şirketlerinden Beğen İnşaat, Can İnşaat, Cansum İnşaat ve Vav Yapı Gayrimenkul Yapı’dan inşaat sektörünün 2015 genel değerlendirmesini alarak, 2016 ile ilgili beklentilerini konuştuk.



Konya’nın önde gelen inşaat şirketlerinden Beğen İnşaat, Can İnşaat, Cansum İnşaat ve Vav Yapı Gayrimenkul Yapı’dan inşaat sektörünün 2015 genel değerlendirmesini alarak, 2016 ile ilgili beklentilerini konuştuk.



Beğen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Demirci:



Konut satışlarının 2016 da artması için kredi oranları düşmeli!



Satışların artması için kredi oranlarının düşmesi gerekiyor. 2016’nın ortalarına doğru kredi oranları düşerse sektöre iyi bir şekilde yansır. Eğer yansımazsa 2016 sıkıntıların olacağı bir yıl olacak. Tüm bunlara rağmen inşaat piyasası çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Şişirilmiş bir balon gibi orantısız büyümeler de var. 2016 yılında Ak Parti vaatlerini yerine getirerek kredi oranlarını düşürürse çok güzel şeyler olur. 2015’in yaraları kapanır.


2015 seçim yılı olduğu için inşaat sektörü inşa anlamında iyi geçti ama satış olarak öyle olmadı. 2015 yılında en çok arsa üretmekte sıkıntı yaşandı. Kentsel Dönüşüm Yasası ile arsalar açılmaya başladı ama yeterli değil. Onun dışında satışlarımızın yüzde 85’i kredili satışlar oluyor. Kredi oranları yüksek olduğundan dolayı alıcı kredilerin düşmesini bekliyor. Satışların artması için kredi oranlarının düşmesi gerekiyor. 2016’nın ortalarına doğru kredi oranları düşerse sektöre iyi bir şekilde yansır. Eğer yansımazsa 2016 sıkıntıların olacağı bir yıl olacak. Tüm bunlara rağmen inşaat piyasası çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Şişirilmiş bir balon gibi orantısız büyümeler de var. Ne zaman patlayacağı belli değil. Satış yönünde durgunluk zirvede. 2016 yılında Ak Parti vaatlerini yerine getirerek kredi oranlarını düşürürse çok güzel şeyler olur. 2015’in yaraları kapanır. 2020’ye kadar Türkiye’nin önünü açık görüyorum.


Cansum İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bademli:



Konut satışlarının 2016 da artması için kredi oranları düşmeli!



2015 yılı genel anlamda sıkıntılı geçti. Yaşanan seçimler ve krizler inşaat sektörünü kilitledi. İktidar belirlendikten sonra Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krizler de ülkemizi etkiledi. Bununla birlikte birçok firmanın sıkıntıya girerek evrak ve çekleri ödememesi bütün inşaat firmalarını etkiledi. Daire satışları yavaş oldu. Açıkçası 2016’dan pek bir şey beklemiyorum. 2016’nın da sıkıntılı geçeceğine dair veriler var elimizde. İnşallah iyi geçer.


2015 yılı genel anlamda sıkıntılı geçti. Yaşanan seçimler ve krizler inşaat sektörünü kilitledi. İnşaat sektörü zor durumda kaldı ama çok şükür bizim son inşaatımız bitme aşamasına geldiğinde bu krizler yaşandı. Biz fazla bir sıkıntı yaşamadık, Yüce Allah’ın izni ile projelerimizi hayata bir bir geçiriyoruz. İktidar belirlendikten sonra Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krizler de ülkemizi etkiledi. Rusya ile yaşanan gerginlikler bizleri de ciddi etkiliyor. Bununla birlikte birçok firmanın sıkıntıya girerek evrak ve çekleri ödememesi bütün inşaat firmalarını etkiledi. Daire satışları yavaş oldu. Yaşanan olaylardan dolayı inşaat malzemecileri çok temkinli davrandı. Açıkçası 2016’dan pek bir şey beklemiyorum. 2016’nın da sıkıntılı geçeceğine dair veriler var elimizde. İnşallah iyi geçer. Konya inşaatın kalbinin attığı şehirlerden biri... Son 3 yıldır Konya kendisini aştı.



Vav Yapı Gayrimenkul  Portföy Yönetmeni Ömer Faruk Acur:



Konut satışlarının 2016 da artması için kredi oranları düşmeli!



2015 yılı inşaat sektörü açısından biraz durgun geçti. Seçimlerden kaynaklı bir durgunluk oldu. Tüm bu durgunluklara rağmen hiçbir yerde inşaat çalışmaları durmadı. 2015 yılının en büyük sorunu kredilerin çok yüksek olmasıydı. Kredi oranları yüksek olduğu için alıcılarda, satıcılarda ciddi sorunlar yaşadı. Bu da piyasayı çok fazla etkiledi.


2015 yılı inşaat sektörü açısından biraz durgun geçti. Seçimlerden kaynaklı bir durgunluk oldu. Tüm bu durgunluklara rağmen hiçbir yerde inşaat çalışmaları durmadı. 2015 yılının en büyük sorunu kredilerin çok yüksek olmasıydı. Kredi oranları yüksek olduğu için alıcılarda, satıcılarda ciddi sorunlar yaşadı. Bu da piyasayı çok fazla etkiledi. Yaşanan olaylar kredi oranlarını ciddi şekilde etkiledi. Piyasa yeni yeni hareketlenmeye başladı. 2016 yılı daha iyi geçecek gibi. 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umuyor ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların, 2016'da tekrar hızlanmasını bekliyoruz. 2016 yılında yeni bir seçim olmayacak ve sektör daha hareketli olacak.


 


Can İnşaat Proje Müdürü Ali Can:



Konut satışlarının 2016 da artması için kredi oranları düşmeli!



Sektörün 2016 yılında da istikrarlı büyümenin lokomotifi olacağını şimdiden söylemek mümkün… 2016 yılı için sektörde yüzde 4 büyüme öngörülüyor. Ama biz bunun çok üstüne çıkıp bir zirve yaşanmasının da mümkün olduğunu düşünüyoruz. 2016 yılı sektör için çok daha başarılı, parlak bir yıl olacak. Sektörde taşların 2015 sonu itibarıyla yerine oturması, hükümetimizin istikrarı sürdürmek için çıkarmayı planladığı yasalar ve vergi konusundaki reformların hayata geçmesiyle sektör, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tekrar yakalaması adına önemli adımlar atacaktır.

 

2015 yılında arsa sıkıntısı yaşandı. Arsaların imara açılmasını bekledik. Satışlarımız iyiydi. Seçim zamanı insanlar yatırım yapmaktan hep çekindi. Ak Parti’nin tek başına iktidara gelmesiyle piyasalar düzeldi. Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörü binlerce kişiye sağladığı istihdam ile ülke ekonomisindeki kilit rolünü korumaya devam edecek. Sektörün 2016 yılında da istikrarlı büyümenin lokomotifi olacağını şimdiden söylemek mümkün… 2016 yılı için sektörde yüzde 4 büyüme öngörülüyor. Ama biz bunun çok üstüne çıkıp bir zirve yaşanmasının da mümkün olduğunu düşünüyoruz. 2016 yılı sektör için çok daha başarılı, parlak bir yıl olacak. Sektörde taşların 2015 sonu itibarıyla yerine oturması, hükümetimizin istikrarı sürdürmek için çıkarmayı planladığı yasalar ve vergi konusundaki reformların hayata geçmesiyle sektör, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tekrar yakalaması adına önemli adımlar atacaktır.



Anadolu Manşet


Geri Dön