25 / 04 / 2024

Konut sektöründe 2022'de neler gündem olacak?

Konut sektöründe 2022'de neler gündem olacak?

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörüne ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kalyoncu, konut fiyatlarından satışlarına, inşaat maliyetlerinden yapı niteliklerine ilişkin birçok konuyla ilgili konuştu.



Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörüne ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; sektörün 2021 yılını değerlendiren ve 2022'yle ilgili öngörülerini paylaşan Mehmet Kalyoncu, konut fiyatlarından satışlarına, inşaat maliyetlerinden yapı niteliklerine ilişkin birçok konuyla ilgili açıklama yaptı. İşte Mehmet Kalyoncu'nun o açıklamaları:

Konut sektöründe 2022 de neler gündem olacak?

"2021 yılı sektörün değişen koşullara hızlı adapte olup, çözümler ürettiği bir yıl oldu. Genel olarak; inşaat maliyetlerindeki artışı, yükselen kiraları ve konuta erişimin kısıtlı olduğunu konuştuğumuz bir sene geçirdik. Konut satışları artış gösterirken buna paralel olarak yapı ruhsatları ve oturma izinlerinde de artış rakamları dikkat çekti. Fakat hem yapı ruhsatı hem de oturma izinleri tarafında gayrimenkul sektörünün hareketli olduğu senelere göre hâlâ bir düşüklük var. Üretime dönüşebilecek yani nitelikli geliştirme projeleri yapılandıracak arsaları bulmak zorlaştı. Bununla beraber inşaat maliyetlerindeki değişkenlik öngörüde bulunmayı zorlaştırdığı için yıl içerisinde farklılaşan fiyatlarla karşı karşıya kaldık. Tüketicinin konut talebi azalmazken üreticinin hız kestiği dönemde, konutta arz talep dengesizliği oluştu. Dolayısıyla hem gayrimenkul geliştiricileri tarafında hem de yatırımcı tüketici tarafında karar almayı zorlaştıran bir dönemi geride bıraktığımızı söyleyebiliriz.

Konut sektöründe 2022 de neler gündem olacak?

İnşaat maliyetleri konuşulacak

2022 yılında inşaat maliyetleri, tüm dünyada artan enflasyon, faiz ve kurdaki hareketlilik, tedarik zincirindeki aksaklıklar sektörde sıklıkla konuşulan konular olacak. Gayrimenkulde artık farklı yatırımlar, yeni modeller üretmemiz gerekiyor. Çünkü gayrimenkul sadece konut, alışveriş merkezleri ve ofis projelerinden ibaret değil. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olarak lojistik alan, data merkezi, endüstriyel depo, yurt, okul, yaşlı yaşam merkezleri gibi farklı yatırımlara yönelmeliyiz. Konutta ise alt gelir grubunun sorunlarını çözecek, konut ihtiyacını karşılayacak, kentsel dönüşüm ve sosyal konutun da içinde olduğu çözümler geliştirmeliyiz.

Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından biri ve endüstrimiz için yıllara sari öneme sahip bir konu 'ulaşılabilir konut' kavramıdır. Bu konuda derneğimizin bu dönemki mottosu olan '4T' (tasarım, teknoloji, tabiat, toplum) ekseninde kamu-özel ve STK işbirliklerini de esas alarak yapılması gereken çalışmalara ön ayak olmak arzusundayız. Sadece ülkemizin değil dünyanın da genel sorunu olan çevre kirliliği, sürdürülebilirlik, yeşil kalkınma, teknoloji, daha az su ve enerji tüketimi, isi yalıtımı, atık yönetimi, ESG gibi konulara daha çok ağırlık vermeliyiz.

GYODER olarak sektörün paydaşlarının bütün girişimlerini destekleyecek diğer yandan uluslararası pazarda etkinliklerini artıracak bağlantılar kurmak ve geliştirmek için çalışacağız. Mart 2022'de Fransa'nın Cannes şehrinde yapılacak olan MIPIM Fuarı'nın, en görünür ve etkin alanlarından birinde yer alacak şekilde organize ettiğimiz 'İstanbul Pavilyonu' bunun ilk somut adimi olacak. GYODER olarak MIPIM'de, 4T prensiplerimizdeki güçlü hikayelerimizi anlatacağız ve aynı zamanda kurumsal yabancı yatırımcılarla birebir görüşmelerin sağlanabilmesi için gerekli alt yapının kurulmasını sağlayacak görüşmelere şimdiden başladık."

Gayrimenkul sektörünün önceliği yeşil dönüşüm!


Geri Dön